ПРОМОЦИЈА 19. БРОЈА ШКОЛСКОГ ЧАСОПИСА “РАСТКО” ОШ “17. ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕ

ПРОМОЦИЈА 19. БРОЈА ШКОЛСКОГ ЧАСОПИСА “РАСТКО” ОШ “17. ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕЕксклузивни интерју са Г. Николом Лончаром, председником Теслине научне фондације

Основна школа “17. октобар” из Јагодине, је издала 19. по реду број школског часописа “Растко”. Да подсетимо часопис излази са благословом Његовог Преосвештенства епископа Шумадијског Г. Јована . По одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић. Главни и одговорни уредник часописа је вероучитељ Борис Милосављевић. Стручни сарадници часописа су Марина Антонијевић, педагог школе, вероучитељ протођакон Нинослав Дирак, док је за лектуру текста задужена, професор српског језика Маја Алексић. Часопис излази два пута годишње, на дан школе 17. октобра и на Савиндан.

Промоција 19. Броја часописа “Растко” одржана је 17. октобра 2016. године, у оквиру прослављања дана школе, у мултимедијалној сали ОШ “17. октобар” уз присуство многобројних гостију, ученика и наставника школе, као и људи из медија.

Промоцији је предходило отварање изложбе о Николи Тесли и његовим проналасцима, а потом представљање школског “Билтена”.

Новинари часописа “Растко” презентовали су присутнима нови број, и поред остало истакли ексклузивни интервју са Г. Николом Лончаром председником Теслине научне фондације. Такође захвалили се су се измђу осталих Г. Нинославу Станојловићу професру историје који истржујићи нашу историју кроз своје текство предочава нам многе ствари који би за већину нас остале непознате.

ЧАСОПИС “РАСТКО” бр. 19 – ОШ “17. ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕ

У оквиру промоције директно смо били на вези преко скајпа са Г. Николом Лончаром, председником Теслине научне фондације са седиштем у Филаделфији (САД) као и са директорком школе у Филаделфији Г. Ешли. Овогодишње прослвљање дна школе било је посвећено нашем највећем научнику Николи Тесли, и у тим разговорима смо договорили начин на који ће наша школа сарађивати са ТНФ, као и искуство које има Г. Ешли и која са својом школом већ увелико ичествује у пројекту ТНФ и у увђењу Николе Тесле у школски програм у Сједињеним Америчким Државама.

У наствку објављујемо на сајту управо ексклузивни интервју са Г. Николом Лончаром председником ТНФ, који је дао за наш часопис.

Ексклузивни интервју са господином Николом Лончаром, председником ТСФ у Америци

Помаже Бог, за почетак нашег разговора представите се нашим читаоцима.

Бог вам помогао! Зовем се Никола Лончар, оснивач сам и председник Теслине Научне Фондације, живим и радим већ 32 године у Америци. Рођен сам у бившој Југославији, у Хрватској, 1954. године, одакле су моји избегли 1960. Од тада па до одласка у САД, живео сам у Земуну. Студирао сам политехнизацију и требало је да будем наставник, али живот ме је одвео у другом правцу. Прво сам радио у техници Народног позоришта у Београду, а после у телевизији, једно време сам имао приватни бизнис, а онда кренуо у нови свет. У САД –у сам се углавном бавио безбедношћу, техничком заштитом лица и њихове имовине. Имам лиценцу приватног детектива. Од 1990. до 1993. године сам живео у Србији, производио сигурносну опрему са ЦИП-ом и фабриком Фасо. Имам десетак патената из области безбедности. Тренутно ми је највећа окупација рад у Теслиној фондацији.

Можете ли нам рећи колико је велико дело нашег Николе Тесле?

Не постоји мера којом би се могло измерити дело нашег Николе Тесле. Да би уопште схватили колики је значај имао за напредак цивилизације морали бисмо добро знати следеће:
- живот на земљи пре Тесле
- шта све данас користимо што је урађено на основу Теслиних идеја и изума
- где Нас води Тесла, у какву будућност и како будућност наше планете може да изгледа ако се усвоји Теслина наука и визија:
СЛОБОДНА, БЕСПЛАТНА ЕНЕРГИЈА ЗА СВЕ, ЈЕДНАКО НА ЦЕЛОМ СВЕТУ. И вероватно исто толико важно: СЛОБОДНЕ И НЕКОНТРОЛИСАНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ ЗА СВЕ, ЈЕДНАКО НА ЦЕЛОМ СВЕТУ.

Шта је то Теслина фондација и када и где је почела са радом?

Теслина фондација је непрофитна организација која има задатак да промовише Николу Теслу и његово дело, а основана је у Филадефији: прво као Никола Тесла клуб проналазача пре 12 година, а 7. јануара 2010. године, променили смо име у Теслина Научна Фондација. Кренули смо са радом из српске цркве у Филадефији где смо имали наше састанке у почетку, а онда смо прешли у градску библиотеку како би били доступни што већем броју посетилаца.

Који су тренутни пројекти Теслине Фондације?

Много је разних пројеката које водимо. Навешћу само неколико које сматрам најважнијим:
-    израда програма УВОЂЕЊЕ ТЕСЛЕ У ШКОЛСКИ ПРОГРАМ АМЕРИКЕ
-    ТеслаТокТВ - радимо на поставци интернет ТВ студија који ће бити у Земуну и Филадефији, а умрежићемо и наше сараднике по свету.
-    пројекат Теслин Народ - промоција нашег народа у свету, посебно у САД.

Снимамо филм у сарадњи са Жељком Мирковићем о нашим успешним земљацима у САД, а онда ћемо наставити и по свету.

Велико је дело Николе Тесле, на који начин ми можемо да помогнемо да се његов рад што више промовише?

Највише што можемо урадити за Теслу је прво да добро научимо све што је геније дао свима нама на планети, а онда кад све то добро савладамо, свако од нас видеће где се уклапа. Тек тада можемо ширити праву истину. Неки од вас ће можда једног дана написати књигу, сценарио за филм или наставити на даљем усавршавању Теслиних патената или радити на новим применама.

Какве су могућности и шта је потребно да се отвори Теслин центар у Србији?

Пре две године ми смо отворили огранак Теслине фондације у Земуну. Сарађујемо са већином организација које се баве Теслом, а и другим организацијама које се баве сличним делатностима. Отворити Тесла клуб је први корак и то је најбоље да крене из школа, јер већ постоји инфраструктура. Дивно је што у вашем граду већ постоји много Теслиних ентузијаста који добро познају и Теслу и његову науку, као и колико је његов духовни живот допринео његовом раду.

Никола Тесла је био син православног свештеника, колико је то по Вама имало утицаја на његов живот?

Тесла је изјавио: “СВИ ОДГОВОРИ СУ У БИБЛИЈИ”. Теслин отац, прота Милутин био је изузетно образован и своје знање је пренео на сина, који је касније израстао у једну од најважнијих особа свих времена. Само биће које јако верује, може да има тако јаку жељу да помогне целом свету и да ништа не тражи за узврат, да верује у себе, јер зна да чини добро дело, а тиме добија и додатну снагу.

У току лета били сте гост у Јагодини, како Вам се допао сусрет са Јагодином и Јагодинцима, и наравно, са ученицима и професорима у нашем граду?

Да, посетио сам летос ваш лепи град први пут у животу и упознао дивне људе, обишао Манастир Раваницу и већину важнијих места. Већ годинама сам у контакту са неколико ваших суграђана, са ђацима и наставнициама. Био сам пријатно изненађен свиме што сам видео. У вашем граду има нешто посебно што нигде нисам могао да осетим. Самим тим што је Јагодина добила три прва места у такмичењу школа о познавању Николе Тесле (два ђака и наставница), већ говори доста. Преко пријатеља, Златомира Лазића, успоставио сам контакт после скоро 40 година са својом породицом. Они су избегли ту за време другог светског рата, на само десетак километара од Јагодине. Мој предак, који се вратио из Америке, по повратку са Солунског фронта није отишао назад у Америку, ни у Лику где је рођен, већ је остао баш у том делу, у срцу Шумадије. Моја фамилија је баш ту, међу вама.

Ово је православни светосавски часопис, па бисмо Вас, за крај, замолили да нам кажете какав однос Ви имате према нашој светој православној вери?

Припадам генерацији која није баш имала много додира са веронауком и Црквом у младости . Прве озбиљније сусрете и учење о нашој вери сам стекао тек по доласку у Америку. Свих ових година сам члан СПЦ и доста година сам у црквеном одбору. Венчан сам у нашој цркви и деца су ми крштена у нашој Цркви, као и унучад. Супруга ми је Американка. Ми славимо наше православне празнике, а славимо и Ђурђевдан, баш као и Тесла. Највећи мир налазим баш у Цркви.

чтец Борис Милосављевић, вероучитељ