Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА СТОЈНИКУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА СТОЈНИКУУ недељу 06. новембра 2016. године, када наша Света Црква прославља Светог великомученика Арету, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог апостола јеванђелиста Марка у селу Стојник.

Нашем Архијереју су саслуживали Архијерејски намесник бељанички протојереј – ставрофор Видо Милић, Архијерејски намесник космајски протојереј – ставрофор Љубиша Смиљковић, сабрат Манастира Свете Петке у Сибници јеромонах Дионисије, парох поповићки јереј Марко Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је овом приликом, а под окриљем Божанствене Литурхије, пароха стојничког Радомира Јоцића одликовао чином протојереја – ставрофора са правом ношења напрсног крста. По урученом одликовању очинским речима Епископ је одликованог и свеприсутне подсетио на величанствену силу која се налази у знаку крста.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По прочитаном одломку из Светог Јеванђеља наш Отац и Епископ Јован је сабранима дао низ поука, низ духовних путоказа. Указао је на то да у животу постоје два пута, пут у Царство Небеско и пут у пакао. Нама је неопходно да ходимо пут Царства Небеског, а тај пут нам је формирао сам Господ Исус Христос. Подсетио је Владика да је за ход по том путу неопходно мало више вере, љубави и смирења. То би било угледање на Христа и за нас добар и спасењски пут. Даље, тумачећи Јеванђеље дао нам је решење како можемо сваку жалост претворити у радост, а то је приближавање и сједињење са Богом.

Пошто је одслужена Света Литургија сви су приступили трпези коју је са љубављу припремио протојереј – ставрофор Радомир Јоцић са својом породицом.

Марко Стевановић јереј