ПРОМОЦИЈА АГАПЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

ПРОМОЦИЈА АГАПЕ У ЛАЗАРЕВЦУУ организацији Црквене општине Лазаревац, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у Центру за културу, одржана је промоција књиге „Агапе – антологија са темом Трагање за смислом“ Александра Гајшека, аутора телевизијске емисије Агапе. На трибини су, поред аутора, говорили и проф. др Жарко Требјешанин, психолог и уредник књиге Владимир Јовановић, а у име ЦО лазаревачке присутне је поздравио протојереј-ставрофор Марко Митић, старешина храма св. влмч. Димитрија у Лазаревцу.

Публици је представљен плод деценијског рада Александра Гајшека на неговању културе дијалога. Више од десет година успешног рада емисије Агапе на Студију Б, биле су својеврстан подстрек Александру Гајшеку да се упусти у пројекат писања и објави три антологије разговора са својим гостима.

Зборници настали из емисије Агапе, нису битни само за људе одређене професије, специјализоване да говоре о некој теми или дају свој коначан суд, већ и обичним људима, јер обрађују живота питања и представљају праве културолошке зборнике. Позитивни коментари публике, која из недеље у недељу, с нестрпљењем очекује нову емисију Александра Гајшека, довољан су показатељ квалитета и вредности које ова емисија има, а самом аутору, како каже, сажимање свих разговора у пар стотина страна представљале су „слатке муке“. На питање шта по њему представља смисао живота, Александар Гајшек каже да је то љубав, у сваком облику и смислу те речи. Питање „Како да прнађемо смисао живота“ најтеже је животно бреме, каже психолог проф. др Жарко Требјешанин. Све док не пронађемо тежњу или нешто због чега ћемо се осећати лепо и задовољно, живот ће нам кренути странпутицом, додаје Требјешанин.

Због великог интересовања публике у Лазаревцу, програм је уместо у Парохијском дому организован у великој сали Центра за културу. Александар Гајшек је одликован Граматом Патријарха Павла за активно учешће у црквеном животу и мисионарском раду. Културно - просветна заједница Београда наградила је његов серијал Агапе 2014. године признањем „Златни беочуг“, који се додељује онима који су својим животом и стваралаштвом трајно допринели, обележили и обогатили културни и уметнички живот Србије.