Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ„Ја сам светлост свету; ко иде за мном неће ходити у тами, него ће имати светлост живота.“ (Јов. 8,12)

У четвртак 22. децембра 2016. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу. Литургији су присуствовали ученици Политехничке школеи Прве Техничке школе, у пратњи својих вероучитеља Цветковић Стевана, Радисављевић Стефана и Гаљак Марка. Епископ Јован је причестио ученике који су након Свете Литургије остали на послужењу у просторијама парохијског дома.

Након читања Светог Јеванђеља, епископ је у беседи указао на важност апостолске службе, јер су апостоли (посланици) управо они који шире хришћанску светлост на хришћане.Апостолима и проповедницима Христовим не приличи да се крију пред гонитељима јер они представљају светлост Христову. Апостоли су дужни да светлост преносе тамо где је мрак, а мрак је најчешће у човековој души. Ти апостоли смо управо ми хришћани и зато имамо дужност да одржавамо светлост тако што помажемо људима који су у мраку и не виде шта чине. Хришћани не виде шта чине једино у мраку и зато је дужност свеће да гори и својом светлошћу открива шта човек чини у мраку. Тако ће човек пред светлошћу свеће увидети своје грешке и исправити их кроз покајање, а свећа ће обасјавати његов пут како он опет не би залутао.

Човек представља свећу и треба да је чува јер је није сам од себе запалио. Како човек чува свећу пред налетом ветра, тако треба да чува и светлост да светом не би завладала тама. Зато хришћани представљају светлост свету и имају задатак да је чувају и шире како светом не би завладао мрак. Хришћанин не задобија светлост сам од себе, већ је добија вером и добрим делима. Ко верује прима Божанску светлост икако би је добили, верници се крштавају у име Свете Тројице.

„Ја сам светлост свету; ко иде за мном неће ходити у тами, него ће имати светлост живота.“ (Јов. 8,12)

У дану видимо како ону најмању прљавштину, тако и онај најмањи бисер. Свако може постати бисер кроз веру, али не било какву и не ону веру где човек само каже да верује, већ кроз веру коју прате и добра дела. Човек се може оправдати делима, али тако исто делима и осудити.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Ништа није тајно. За све оно што чинимо у мраку и мислимо да се не види, има онај који све види, који не спава икоји бди над нама. Он чека наше покајање због угашене светлости и бди над нама чекајући да нам да светлост. Све ће Он открити, истину којом живите и којом се служите. Свако ко има веру даће му се, а ко нема узеће му се и оно мало што има. Који има труда, веру, љубав даће му се. Који нема веру одузеће му се због немарности своје. Даће Бог, драга браћо и сестре, да нам се обнавља стално светлост Христова и да чинимо добра дела како би нам та светлост остала, јер све што чинимо Господ види.

Милош Тодоровић, студент Православног Богословског факултета у Београду