Одштампајте ову страницу

МАТЕРИЦЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИ

МАТЕРИЦЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИУ другу недељу пред Божић, када прослављамо празник Материце – највећи хришћански празник мајки и жена, Свету Литургију у Саборној цркви служио је протојереј-ставрофор Зарије Божовић уз саслуживање свештенства Саборног храма.

Сабрани народ красило је присуство великог броја деце из основних школа "Станислав Сремчевић" и "21. октобар". Њихово присуство сведочи о томе да на данашњи дан, пре свих, треба да се сетимо Мајке Богородице и Мајке Цркве кроз које нам се дарује највећи Дар – Дар бесмртности у Сину Божјем, Који је помирио човека са Богом одрешивши га веза греховних и смртних, а везавши га новом везом љубави за Бога. У жељи да Његов долазак дочекамо везани најчвршћим везама међусобне љубави, јер је и Он Сâм Љубав, која је "свеза савршенства", и ми се о Детињцима, Материцама и Оцима међусобно "везујемо" и "дрешимо".

Беседа јереја Зорана Врбашког

У својој надахнутој беседи након прочитаног Јеванђеља отац Зоран Врбашки је истакао да једино у Литургији можемо у потпуности да остваримо такву заједницу љубави јер једино у Литургији можемо видети себе и друге не онаквим каквим тренутно јесмо, већ онаквим каквим ћемо бити. Свезу љубави са Богом ученици и већина присутног народа су запечатили приступајући Светој Чаши Господњој и примајући Тело и Крв Христову. Након Свете Литургије, у свечаној сали епархијског двора, уз подршку вероучитеља Милана Милановића, организовано је послужење и дружење за сву децу и присутне родитеље.

Душан Баловић, вероучитељ