СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ ФРЕСАКА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ ФРЕСАКА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ суботу пред празник Рођење Христово, 31. децембра 2016. године у буковичком храму у Аранђеловцу Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован је служио свету Архијерејску Литургију. Пре почетка Литургије Епископ Јован је освештао иконопис који је ове године завршен у храму. Након тога је рукопроизвео у чин чтеца са правом ношења орара др Дарка Микића из Београда. Преосвећеном Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник опланачки, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Милован Ранковић, јереј Саша Совиљ, војни свештеник и старешина параклиса Светог Луке на Војно Медицинској Академији, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић.

Након прочитаног светог Јеванђеља Епископ Јован је поучио окупљени верни народ својом беседом. На самом почетку беседе. Епископ Јован се осврнуо на цитат: „Ја сам врата, ко уђе кроз мене спашће се и ући ће и изаћи ће и пашу ће наћи“ (Јн 10, 9) и рекао да је овај део из Светог Писма Новог Завета нада свима нама и да нам је ово потврда да је Исус увек ту за све нас. Поред тога што Исус о себи говори као о вратима он себе пореди и са добром пастиром који свој живот полаже за овце. Ми никада нисмо имали, нити ћемо имати бољег пастира од Господа Исуса јер нас је он својом жртвом избавио од робовања греху и смрти. Владика Јован је дао пример оваца које су заједно са својим пастиром и када је он са њима оне су сигурне и у случају напада вукова, тако и ми треба да будемо сигурни у Исуса и требамо знати да свако искушење које нам се нађе на путу заправо је ништа ако живимо Јеванђељем и Црквом. Морамо остати уз Бога јер ако смо без Бога онда бежимо од себе и прибегавамомржњи, гневу и пакости који нас разарају. Исус је тај који је истинити Бог и истинити човек и он нам је пут ка Царству Небеском. Сви светитељи који су изображени на фрескама у храму су нам заправо водичи јер су и они како можемо да чујемо из описа њихових живота били подвргнути страдањима, али нису због тога поклекли, већ су имали наду и веру у Господа Исуса Христа и са том вером су успели да се изборе против свих искушења. Епископ нам је предочио и то да су нам фреске књиге без слова јер нас оне уче о животима светитеља и о њиховим подвизима.Сви ти светитељи требају да нам буду примери и требамо се угледати на њих и на њихове подвиге. Сви ти светитељи су превазилазили све недаће и проблеме јер су поштовали две највеће заповести, а то су „Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свом мишљу својом“ (Мт 22, 37) и „Љуби ближњега свога као самога себе“ (Мт 22, 39). Свој живот треба да управљамо овим заповестима јер и сам Господ је рекао „Заиста вам кажем: кад учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте“ (Мт 25, 40), а Исус је тај који нас води у Царство Небеско и он је Пут, Истина и Живот.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије, Епископ Јован је доделио архијерејску грамату захвалности господину Будимиру Божићу из Аранђеловца, архијерејску грамату признања госпођи Наталији Вучићевић и орден Вожда Карађорђа господину Горану Стешевићу, а притом се и захвалио свим осталим верницима и приложницима који су помогли осликавање овога храма.

ђакон Немања Искић