Одштампајте ову страницу

БАДЊИ ДАН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

БАДЊИ ДАН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУПравославна црква данас слави рођење Сина Божијег, Његов долазак у свет, Његово рођење у телу. Рођење Господа Исуса Христа је свеопшта, свечовечанска радост. Његовом рођењу радују се и небо и земља, радују се на небу анђели Божији.

Сабрана око Трпезе Господње, око Тела и Крви Господње, Црква је данас на Бадњи дан, у Саборном храму, славила НоворђеногБогомладенца и свето име Његово. Са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом који је предводио ово евхаристијско славље, саслуживало је братство Саборног храма.

На Бадње вече, у предвечерје рођења Сина Божијег, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Јован са свештенством саборног храма служио је бденије, уз присуство мноштва верника. Бденије које је служено састоји се из Великог повечерја и јутрења са првим часом. На великом повечерју свечано се пева песма пророка Исаије: “С нама је Бог, разумејте, народи, и покорите се, чујте до крајева земље и ојачавши покорите се... ” После бденија Владика Јован, Градоначелник Крагујевца Радомир Николић, председник Епархијског Савета, испред Саборног храма принели су бадњак на ватру, Владика Јован је премазао бадњак медом и залио вином и уз песму Дечијег хора Саборног храма, свима пожелео срећно Бадње вече, речима: Мир Божији – Христос се роди!Јер сви ми окупљени око бадњака као једна духовна породица, треба да будемо окупљени око Христа Богомладенца у миру, слози и љубави.