Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У ЦРКВИ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У ЦРКВИ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ„Христос се рађа - славите! Христос с небеса - у сусрет му изађите!
Христос на земљи – узнесите се! Певај Господу сва земљо!
У весељу пој народе! – Јер Он се прослави.“

У свим храмовима орашачког намесништва свечано су прослављени празници Бадњи дан и Рођење Господа Нашега и Спаса Исуса Христа. Ових дана сви наши храмови су били украшени нечим најлепшим, а то су наши верници који су у великој мери са својим породицама долазили на Свете службе да се помоле Господу и да приступе Светој Чаши.

Прослава божићних празника је започета Светом Литургијом у храму Св. апостола Петра и Павла, а увече је служена вечерња служба након које је јереј Милош Мијатовић прочитао Божићну посланицу Епископа шумадијског Господина Јована. Након читања посланице, ученици ОШ „Светолик Ранковић“ су уприличили приредбу под називом „Божићни весници“ у овоме храму. Они су овом приликом показали своја умећа, вештине и знања стечена на часовима верске наставе. Тиме је настављена дугогодишња традиција одржавања дечијих приредби поводом великих празника у нашем храму. После приредбе сви окупљени верници су изашли испред храма где је протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић освештао дрво бадњак, а потом је уприличено паљење бадњака испред храма које је било посебно интересантно нашим најмлађим суграђанима. Јутарња служба је служена у поноћ. Након службе проповед је одржао протонамесник Александар Миловановић који је окупљене вернике поучио значају празника Бадњи дан и Рођење Господа Нашег Исуса Христа.

На Божић Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протонамесници Слободан Раковић и Александар Миловановић, јереј Милош Мијатовић и ђакон Немања Искић уз појање хора „Св. Анастасије Српске“. Божићну посланицу Православног Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Господина Иринеја прочитао је протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић. Веома велики број верника је на овај дан приступио Светој Чаши и причестио се Телом и Крвљу Господа и Спаса Нашег Исуса Христа. Након Свете Литургије, подељена је чесница прво нашим најмлађим суграђанима, а они су имали прилику да пронађу један од три сребрна новчића који су се налазили у њој. Уз чесницу деци су подељени слаткиши и сокови. Иако су температуре ових дана биле веома ниске, то није сметало нашим суграђанима који су заједно са својим породицама и пријатељима цео дан долазили у храм да се на овај дан помоле Господу Богу.

ђакон Немања Искић