СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ДРУГИ ДАН БОЖИЋА У СТАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ДРУГИ ДАН БОЖИЋА У СТАНОВУДруги дан Божића, када славимо сабор Пресвете Богородице, Епископ шумадијски г. Јован је служио Свету Архијерејску литургију у Станову.

Владики Јовану су саслуживали; протојереј-стафрофор Синиша Марковић, протојереј Драган Брашанац, протонамесник Немања Младеновић, протонамесник Александар Јовановић, протонамесник Петар Бранковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Недељко Дикић.

После прочитаног Јеванђеља пред великим бројем верног народа, Епископ Јован је у беседи рекао: “Када ми православни прослављамо рођење Христово, ми уствари прослављамо оличење љубави Божије, браћо и сестре. Јер само је љубав Божија могла да сведе Бога на земљу, а та љубав произилази из Богољубља, из оне љубави којом Бог љуби човека, оном љубављу којом нас он љуби и воли више него што нас може волети отац или мајка или било ко. Заиста када прослављамо рођење Христово браћо и сестре ми како кажу Св. Оци прослављамо једино ново под сунцем. А то једино ново под сунцем јесте јесте Господ наш Исус Христос. Онда није ни чудо што Св. Јован Златоусти када говори о значају Божића, он каже да је Божић темељ свих празника, јер да није било Божића не би било ни Васкрса, ни Вазнесења ни силаска Св. Духа, дакле Божић је темељ свих празника и зато Он треба да побуђује нас на ту љубав којом је Господ, која је Господа свела на небо, да заиста Христово рођење је најзначајнији догађај у историји рода људскога, јер његовим рођењем Бог се помирио са човеком и човек са Богом. Рођењем Христовим измирило се небо и земља.”