Одштампајте ову страницу

КРСТОВДАН И БОГОЈАВЉЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

КРСТОВДАН И БОГОЈАВЉЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ Прослављање Спасоносног Крштења Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа започето је прослављањем Крстовдана у храму светог Саве на Аеродрому. У јутарњим часовима на празник Крстовдан у храму светог Саве служени су Часови у чијем наставку уследила Света Литургија светог Василија Великог која је започета Вечерњом службом.

Часовима и Литургијом началствовао је протонамесник Немања Младеновић уз саслужење протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, старешине храма и парохијског ђакона Милоша Ђурића. На крају свете Литургије извршено је Велико Освећење воде у крстионици.

Навечерје празника Богојављења обележено је свечаним Повечерјем са Петохлебницом у чијем је наставку одслужено Јутрење.

На сам празник Богојављења свечаном Литургијемначалствовао је протонамесник Немања Младеновић уз саслужење протојереја-ставрофора Милана Бороте, протојереја- ставрофора Рајка Стефановића, јереја Ивана Антонијевића и ђакона Милоша Ђурића. Током Литургије, отац Немања се обратио окупљеним верницима беседом која је за свој циљ имала објашњавање смисла и значаја празника Богојављења. У својој беседи свештеник Немања је нагласио силу и моћ Благодати која силази на воду и на оне који са вером воду кушају ради освећења и очишћења. „Освећена вода, пре свега нас подсећа на Свету Тајну Крштења и на Благодат Светог Духа која је на нас тад изливена. Узимање ове воде обнавља залог Духа који смо у Светом Просвећењу добили“, нагласио је отац Немања. Након Литургије извршено је Велико Водоосвећење.

И ове године Ц. О. Аеродромска и свештенство храма светог Саве дугују велику захвалност Комуналном предузећу „Чистоћа“ и челницима овог предузећа, који су и ове године изашли у сусрет нашој молби и омогућили нам Освећена Вода буде доступнија нашим верницима, тиме што су нам уступили цистерну на коришћење. Током читавог дана, до вечерњих часова верници Аеродрома, Петровца и околних насеља узимали су Богојављенску водицу ради освећења и благослова себе, својих укућана и својих домова.