Одштампајте ову страницу

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ДУХОВНОГ НАДАХНУЋА ХОРА ПРИ ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАГОДИНИ

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ДУХОВНОГ НАДАХНУЋА ХОРА ПРИ ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАГОДИНИУ организацији братсва храма Светих апостола Петра и Павла у Јагодини, дана 16. јануара 2016. године, реализован је концерт хора поменутог храма под називом „Двадесет година духовног надахнућа“, којим је овај хор обележио овај веома важан јубилеј.

Хор под вођством диригента Љиљане Милеуснић-Марковић је тропарима Рођењу Господњем и Светим апостолима Петра и Павлу отворио јубиларни концерт, након чега се бројним љубитељима музике обратио и протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, старешина храма и архијерејски намесник белички. Отац Небојша сећајући се дана када је кренуло оснивање хора, нагласио је да анђелско певање јесте циљ и смисао постојања анђела, што је била и првобитна испирација у окупљању хора. С обзиром да је основни циљ певања хора активно учествовање у Светој Литургији, сходно томе и сва вредност хора може се мерити једино вредностима Царства Небеског, чији је Света Литургија и предукус. Учвршћујући се у једном таквом Литургијском постојању хор врши своју мисионарску, духовну, просветитељску функцију, учествујући на многобројним концертима од којих је један и овај вечерашњи. Старешина храма је своје обраћање завршио жељама да Господ који је диван у Светима својим, умудри чланове хора и да се у њима реализује псаламски стих „Појаћу Господу моме докле год ме има“. Присутнима се обратио и протојереј-ставрофор Радосав Станковић један од оснивача хора. Прота се захвалио свим члановима, као и њиховим породицама што су показали велику жртву и велику љубав, јер су своје време одвајали и себе несебично посветили хору.

Члановима хора, као и заслужним појединцима уручене су захвалнице за делатну љубав захваљујући којој је хор дочекао овај јубилеј.

У паузама између блокова песама, кроз филм свим присутнима је предочен један историјски ход поменутог хора, где су се уз одговарајуће фотографије присутни упознали и подсетили свих гостовања и наступа. Садашњи чланови нису заборавили чланове који су уснули у Господу, већ их све поименице поменули и помолили се за њихов покој. Оно што је такође карактеристично за вечерашњи концерт, јесте и то, да је њему присуствовало и неколико бивших чланова који су из разних градова допутовали посебно за ову прилику. Ово дивно вече посебно су обележиле нумере „Не имами инија помошчи“, „Рјабинушка“ и „Подмосковске вечери“, које су публику подстакле да дугим аплаузима поздрави чланове хора.

Једно лепо вече, у коме је духовно појање хора, али и једно сентиментално подсећање на историју хора, пријатно разгалило и специфичним духовним надахнућем испунило слушаоце, који су чланицама хора уручили цвеће.

презвитер Милан Ђорђевић

View the embedded image gallery online at:
https://www.eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item/4609-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD?tmpl=component&print=1#sigProId7dd11be218