Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ среду 25. јануара 2017. године, када Црква Божија прославља Свету мученицу Татјану, икону млекопитатељницу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Каленићу. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Драгослав Цветковић, протојереј-ставрофор Живота Марковић и протођакон Иван Гашић.

Светој архијерејској Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају свете Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

Након прочитаног Јеванђеља окупљеним верницима у духовној поуци обратио се Преосвећени Владика Јован подсетивши окупљене вернике да још молитвено прослављамо празник Богојављења, треба да осетимо дубоке тајне Божије, јављање Божје. На Богојављење се открила Света Тројица да нам покаже да у заједници учествују у спасењу човека. Не да се само Христос јавио него је Он просветио природу и нас спасио зато је крштење Христово најбољи доказ да се кроз крштење рађамо и препорађамо. Даље у својој поуци Преосвећени Владика Јован је цитирао Светој Јована Дамаскина који је неизмерно поштовао мајку Божију за коју каже: "Ходите сви народи сав род људски сваки језик и сваки узраст и свако знање да са радошћу прославимо ону којом се сав род људски исправи којом се жалост прематере Еве претвори у радост, јер она Ева чу одлуку Божанску у мукама ћеш рађати децу а ова Пресвета Богородица чу речи радуј се благодатна Господ је са тобом, она чу бићеш Ева подчињена мужу своме, а ова Богородица Господ је са тобом, од туда је она увек са нама да нас штити да нас чува да нам помогне да будемо бољи" Хоћемо ли да будемо бољи радосни славимо мајку Божију молимо јој се, јер нема топлијег крила од мајке божије јер она мири она нас сабира. Да нас она храни сином својим Христом том небеском храном, јер је она брза помоћница. Њено срце је испуњено топлином и љубављу када се молимо њеном сину и њој али да би отворили њено срце прво морамо да отворимо своја срца јер је она непрестано у молитви за спасење свакога човека.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку свете Литургије уприличен је обред резања славског колача , а затим и гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

Слободан Савковић, јереј

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ - ВИДЕО