СВЕТА ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У МАНАСТИРУ НИКОЉУ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У МАНАСТИРУ НИКОЉУУ среду, 22. марта 2017. године када наша црква прославља Светих 40 мученика севастијских – Младенце, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију Пређеосвећених Дарова у манастиру Никољу рудничком. Епископу су саслуживали: арх. намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протонамесник Слободан Радивојевић, јереј Никола Илић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Ово молитвено сабрање својим присуством украсила су деца локалне основне школе која су се одазвала позиву свог вероучитеља, јереја Николе Илића, и примила небеске животворне Христове Тајне.

Након прочитаног зачала из Јеванђеља Владика Јован се верницима обратио беседом о правој вери. Узор истрајности у вери су управо Свети мученици севастијски који су одолевали свим мукама које су их задесиле и положили своје животе за веру у Христа. Човек не може имати веће славе и већег блага од вере у Исуса Христа. Та вера потврду налази у добрим делима, у бризи за другима, али и у жртви за друге. То је права вера и права љубав коју Господ крунише даровима односно благодаћу својом коју излива на нас. Ти се дарови изливају онда када другима дајемо оно што им је потребно. Бог нас кроз те врлине и несебичну, жртвену љубав призива да се спасимо и удостојимо вечног боравка у Царству Небеском.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Литургијско сабрање завршило се чином резања славског колача који су за здравље и напредак у заједничком животу и вери приложили Марко и Александра Прокић из Доње Шаторње. Овај млади брачни пар, потпомогнут љубављу и залагањем игуманије Евдокије и њеног сестринства, приредио је трпезу љубави за све окупљене вернике.

Урош Костић, ђакон

МАНАСТИР НИКОЉЕ - 22. март 2017. - ВИДЕО