Одштампајте ову страницу

ДУХОВНА ТРИБИНА У ЈАГОДИНИ

ДУХОВНА ТРИБИНА У ЈАГОДИНИУ оквиру серије предавања „Разговори о вери“, које братство храма Светих апостола Петра и Павла организује током Васкршњег поста, дана 24. марта у сали Црквене општине говорио је господин Александар Стојановић, доктор теологије и професор Веске наставе из Чачка. Повод за његов долазак била је недавно објављена књига „Евагрије Понтијски и Православна аскетска духовност отаца из Газе „ у издању издавачке куће Каленић из Крагујевца. Аутор је посебно говорио о једном делу књиге и то смисао подвига у Православном хришћанству.

Све присутне, као и самог предавача најпре је поздравио старешина храма и Архијерејски намесник белички протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, и одмах на почетку присутне упознао са биографија господина Александра, истакавши да је после завршеног факултета у Београду, магистриро и докторирао на Теолошком факултету у Солуну. Поред научног рада бави се и превођењем, тако да је на грчки језик превео „Филозофске урвине“ Светог аве Јустина Ћелијског. Такође, нагласио је да сходно времену у коме се налазимо тема је врло актуелна а посебно у време трајања вишедневих постова.

Уважени предавач, иначе аутор поменуте књиге захвалио се на позиву и топлој добродошлици која му је указана. Говорећи о смислу поста и аскезе господин Александар је најпре говорио о смислу заједничке и личне молитве које се међусобно допуњују. Истакао је важност честог причешћивања али да то причешћивање буде утемељено на подвигу и испуњавању личног молитвеног правила. Почевши од прве заповести Адаму и Еви, коју је поистоветио са постом, па преко дивних примера Светитеља из историје наше Свете Цркве, господин Александар је утемељио тезу да једино кроз подвиг који поткрепљује и запечаћује веру човек иде Божијим путем.

Предавач је својим занимљивим излагањем заинтересовао присутне, који су бројним конкретним и практичним питањима допринели врло динамичној дискусији, која је можемо слободно рећи била корисна за духовни живот присутних.