ВРБИЦА У ШУМАРИЦАМА

ВРБИЦА У ШУМАРИЦАМАПразник који нас уводи у тајну Христовог Васкрсења, догађај када је Христос васкрсао свог пријатеља четвородневног Лазара са радошћу је дочекан и у Шумарицама. Сада већ традиционална литија од ОШ «Јован Поповић» до цркве Светог Георгија у Шумарицама окупило је мноштво варног народа, а нарочито деце.

Предвођени својим свештеником протонамесником Срђаном Тешићем и вероучитељем Марком Арсенићем деца су појала у славу празника духовне песме и тиме дала свој допринос литији. Неки су већ чланови дечијег хора «Ђакон Авакум» при цркви у Шумарицама, па им црквено песништво није страно. Сви окупљени носили су иконе и молитвено призивали светитеље да нам помогну у овим тешким временима како би са радошћу дочекали и Славно Христово Васкресење. Молитвом су се и облаци разишли, па је литију све време пратило сунце. Тек када се врба осветила и када се трократно обишло око цркве, киша је почела падати. Код цркве је уприличено послужење свим онима који су учествовали у литији, као и онима који су дошли код цркве на овај радостан празник.

Морамо напоменути да учешће у овој литији која је почела да се оджава од како је отац Срђан ступио на парохију шумаричко-дивостинску све више и више народа у њој учествује, а они који нису могли да иду у литију са радошћу су дочекали народ испред својих кућа нудећи посне посластице, воће и освежење.

Нека би дао Господ да и овај крсни вход буде сваком на спасење и умножење милости код Распетог и Васкрслог Христа, заједно са Оцем и Светим Духом.

Марко Арсенић, вероучитељ