JEЛЕОСВЕЋEЊЕ И ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

У петак, 12. маја, 2017. године, када Црква Божија прославља светог Василија Острошког Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету тајну Јелеосвећења и Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленић.

Епископу су саслуживали свештеници левачког намесништва и из других намесништва епархије шумадијске, као и гости из других епархија. Литургијско појање увеличали су млади гласови ђака богословије Светог Јована Златоустог из Крагујевца. Овим Светим тајнама присуствовао је већи број верника, који су се помазали освећеним јелејем и на крају свете Литургије се сјединили са Васкрслим Господом кроз Свету тајну причешћа.

У духовној поуци Просвећени Владика Јован честитао празник Васкрсења Христовог и празник светог Василија Острошког чудотворца који се налази у овом васкршњем периоду. Нагласивши каквим је животом живео свети Василије, јер ја он сведочио Христа својим животом. Ево светлог примера вере и послушности како је живео у нади на васкрсење. Вера у Бога, вера у Васкрсење Христово у наше васкрсење, вера у загробни живот то је наша вера. Том вером је живео свети Василије и зато по благодати Божијој чудотвори како у Острогу тако и на сваком месту а то зависи од наше вере и наше молитве светитељу и Богу. Даље у поуци Преосвећени Владика је пожелео окупљеним верницима да им помазање светим јелејем буде на здравље и спасење нека нас Господ и свети Василије омолитвене јер нам треба молитве а молитве нема без смирења, без послушања, без ревности и ако се не учимо молити се. Данас смо сви постали богатији зато што смо примили свету тајну покајања, свету тајну јелеосвећења, тајну светог причешћа и ове тајне се не чувају оружјем и оруђем и нашим телесним снагама него се чувају вером, молитвом и постом.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку свете Литургије уприличен је обред резања славског колача и гозба љубави коју је припремило сестриство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

јереј Слободан Савковић