РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА У недељу 18. јуна 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали свештеници: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Радован Чанчаревић, протојереј Драган Брашанац, протонамесник Срђан Ковачевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ нам у духовној поуци након прочитаног јеванђеља говори о значају Светих Апостола о којима се може говорити дуго и много, јер сва пуноћа живота у Христу садржана је у њиховим животима и учењу. Епископ наглашава да дивити се Апостолима значи дивити се сили Божјој, којом потмогнути они и јесу припремили себе за такво изобиље благодати кроз њих пројављено. Епископ нам посебно акцентује да на нама није само дивити се, већ и-по сопственим моћима и одлучношћу срца-подржавати их као образац врлине.

Рукоположење теолога Бојана Стојадиновића из Азање у први чин свештенства, ђаконски чин, Владика је назвао радошћу целе Цркве Христове, јер Црква добија служитеља олтара Божјега. Том приликом Владика је нагласио будућем ђакону да се труди како би сачувао благодат. Владика нас све на крају подсећа да је величина човек у служењу другима, а онда долазе и сви други дарови које нам Господ дарује.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Литургијског славља уследила је трпеза љубави коју је за присутне вернике сљубављу приредила Црквена Општина Виноградска.

ђакон Милутин Гашевић