Одштампајте ову страницу

СЛАВA ЗАЈЕДНИЦЕ “ЗЕМЉА ЖИВИХ”

СЛАВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ “ЗЕМЉА ЖИВИХ”У суботу, 15. јула 2017. године, када Црква Божија прославља Полагање часне ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски, Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у порти цркве брвнаре, посвећене светом великомученику Георгију у Брајковцу, поводом славе заједнице за лечење и ресоцијализацију оболелих од болести зависности “Земља живих”.

Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, Архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, старешина храма Светог Великомученика Димитрија у Лазаревцу протојереј-ставрофор Марко Митић, гост из Епархије бачке протонамесник Стефан Франовић, сабрат ковиљског манастира јеромонах Харитон (Павлица), парох рудовачки јереј Родољуб Војиновић, војни свештеник јереј Селимир Вагић и ђакон Никола Урошевић.
Литургији је присуствовао и директор Канцеларије за односе са црквама и верским заједницама, господин др Милета Радојевић, који је од самог оснивања куће у Брајковцу препознао важност овог пројеката и подржао га.

У својој надахнутој беседи Владика Јован, осврћући се на празник Полагање часне ризе Пресвете Богородице, и на многа чуда која су се над ризом десила, подсећа окупљене вернике да је Мајка Божија уједно и мајка свих нас, наша заштитница, посредница и молитвеница пред Господом. Она је брижна мајка која се брине за цео људски род. За човека нема ништа веће и узвишеније него да речима и делима прославља Бога, и да прославља Божије угоднике. Зато у Цркви и певамо: „Диван је Бог у светима својим!“. А могли бисмо да кажемо и да је предиван Бог у Пресветој Богородици. Нема ни једне службе у Цркви а да се у њој не помиње и не прославља Мајка Божија. Њој је и највише храмова у православном свету посвећено. Највише икона са ликом Богородице је чудотворно, као и њених ствари међу којима је и риза, појас Богомајке. А све то да бисмо јој се као највећој посредници и молитвеници што више молитвом обраћали. Јер мајка и не живи за себе, већ за своју децу, за коју се моли и радује када су на добром путу; али и тугује, и још више се моли, када деца скрену с правог пута. Служећи Божанствену Литургију, Евхаристију, Благодарност, ми приносимо свој принос за све свете, али у централном делу Литургије, „Канону Евхаристије“, напомињемо: „Особито за Пресвету, Пречисту, Преблагословенуи Славну Владичицу нашу, Богородицу и Приснодјеву Марију“. Особито за Богородицу јер се из ње оваплотио Син Божији и дошао у овај свет да ради нас страда, али и васкрсне. Без ње не би било спасења. Једино је њена утроба била тако чиста да прими у себе Најчистијег.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Овогодишња слава је уједно и јубилеј заједнице, јер већ десет година, са благословом нашег Владике Јована, ова заједница успешно ради на ресоцијализацији својих штићеника. Најважнија активност у заједници „Земља живих“, је Света Литургија и активно учешће у њој. Из ње извире и у њу се као принос враћа сав наш живот. Литургија нас ослобађа од самих себе и свих ствари. Поучава нас да ко истински верује не припада себи већ ономе у кога верује. Она је даровање и принос самога себе за ближње. Пример оваквог приноса и несебичног даровање себе својим ближњима, као и делатне вере и љубави према Цркви, штићеници заједнице „Земља живих“ имају у личности свога старешине, протојереја-стафрофора Александра Новаковића, чијим је трудом и залагањем у протеклој деценији на брајковачком имању много изграђено и урађено у сваком погледу, а све у циљу и повратка „блудних синова“ на исправан пут.

Од неизмерног значаја су и посете нашег Владике Јована заједници „Земља живих“ у Брајковцу, његова молитвена и материјална помоћ, превасходно онима који се ту лече, јер им дарује нову благодат и снагу, и враћа изгубљени смисао у њихове животе.

Свакако на листи заслужних је и отац Бранко Ћурчин, духовник православне заједнице “Земља живих”, чијим духовним старањем кућа у Брајковцу постаје својеврсна школа духовног живота и утицаја у нашем крају, а и шире. Много је још заслужних за садашњи изглед куће у Брајковцу и не можемо их све овде поменути. Стога је, поводом дестогодишњице од оснивања заједнице „Земља живих“ у Брајковцу, штампан каталог у коме се заинтересовани могу упознати са хронологијом догађаја везаним за брајковачко имање, активностима штићеника и сведочењима момака који су се излечили током боравка у заједници.

По ломљењу славског колача уследила је Трпеза Љубави коју су за присутне припремили штићеници заједнице са својим старешином протојерејем-ставрофором Александром Новаковићем.