Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВ. ОЦА НИКОЛАЈА У ЕРДЕЧУ

Crkva u Erdecu KragujevacУ јесен 1997. године, благословом Блаженопочившег епископа шумадијског Г. Саве, а за време пароха ердечког, свештеника Богдана Симанића и председника грађевинског одбора Г. Родољуба Вучковића, парохијани Ердеча отпочињу радове новога храма Св. оца Николаја у Ердечу, насељу надомак Крагујевца. Освећење темеља је извршио блаженопочивши епископ Сава 11. јуна. 1998. године.

Радови се интезивно настављају доласком за пароха ердечког протојереја Милоша Миловановића 1999. године и формирањем новог грађевинског одбора на челу са господином Десимиром Станићем. У јулу 2000. године, настављају се радови и почиње зидање храма.

Убрзо затим, на парохију ердечку, тачније 13.октобра 2000. године, долази свештеник Слободан Бабић. Радови се настављају, а зидарски радови се завршавају у пролеће 2001. године.  Прва Св. литургија је служена на Благовести 2001. године.

Исте године, на дан храмовну славе Преноса моштију Св. Оца Николаја, по први пут служи Блаженопочивши епископ Сава, а први домаћин славе био је почивши господин Будимир Вуковић, који је био и главни иницијатор градње храма.

Доласком на Епархију шумадијску, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован показује велику љубав и бригу за довршење овога храма. Својим благословом, старањем и очинским саветима, Црквена општина ердечка је основана 2004. године, а за првог председника Црквене општине ердечке изабран је господин Драгиша Радојичић. Народ добија нову снагу и поред постојећих тешкоћа, највише материјалне природе, ако се зна да већину парохијана чини народ који се доселио са Косова и Метохије, Ибарског Колашина и Рашке области. Многи остају без сталног посла, али вера и љубав према својој цркви и роду су изнад свега, и радови на уређењу храма се настављају. Следећа прилика за нову радост је освећење крстова на храму, које Епископ Јован освећује 11. августа 2003. године.

После 10 година од почетка градње, парохијани Ердеча са својим парохом и Управом црквене опшине доживљавају своју највећу радост, освећење Светог храма. На дан Преноса моштију Св. оца Николаја мирликијског Чудотворца 22. маја 2008. године, Његово Преосвештенствво епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење 7 свештеника, 5 ђакона, уз присуство бројног свештенства, парохијана и гостију осветио је Свети храм у Ердечу, посвећен Светом оцу Николају. Преосвећени владика Јован поделио је 11 грамата признања најзаслужнијима, а надлежног пароха јереја Слободана Бабића одликовао је звањем протонамесника.

После освећења храма и иконостаса, служене Свете архијерејске литургије, освећен је и пререзан славски колач. Домаћини славе били су синови домаћина прве славе 2001. године, сада почившег Будимира Вуковића, Милорад и Зоран са породицом, који су овог пута испунили обећање свога оца, да се на дан освећење храма испече во на ражњу и послуже сви гости, који дођу тога дана.

Уследио је и културни програм испред Св. храма. Заиграло је и коло омладине и деце обучених у народну ношњу. Појавили су се и трубачи и све ово је прерасло у опште народно весеље.

Приређен је и свечани банкет за већи број званица у Сали дома омладине у Ердечу.

Слободан Бабић, протонамесник