АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ РИБАРЕ КОД ЈАГОДИНЕ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ РИБАРЕ КОД ЈАГОДИНЕУ суботу, 05. августа 2017. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Рибару, надомак Јагодине, у Архијерејском намесништву беличком.
Епископу су саслуживали: пензионисани протојереј-ставрофор Радосав Станковић, старешина Старе Цркве у Јагодини протојереј Александар Гајић, пензионисани парох рибарски протонамесник Живорад Срећковић, парох бунарски јереј Миливоје Димитријевић, парох мијатовачки протонамесник Бобан Сеновић, парох мајурски јереј Немања Стефановић и протођакон Иван Гашић.

После прочитаног јеванђеља, Владика је на почетку беседе нагласио, да нас данашњи одељак из јеванђеља поучава величини чуда која су се догађала у време док је Господ био на земљи, у телу.

Преосвећени Владика је све поучио јеванђелском причом о Умножења седам хлебова, учећи нас шта је то вера, како треба веровати нашем Господу, а не живети у саможивости и бит сам себи довољан, оним што је људско, оним што је у нама по палој природи, јер то је доказ да у нашем срцу онда нема места за ближњег и за Бога. На тај начин градимо зид између Бога и нас самих.

“Ја сам себе вама дао, па и ви дајте себе њима”, не мислећи овде на телесну храну већ на духовну. Тако и свештеници, у којима се огледају ове речи, треба да дају себе народу: “Ми смо сви овде на својим дужностима и послушањима, да их испуњавамо, а не да ропћемо на Бога”, подсетио је Преосвећени Владика, “већ треба сви да будемо благодарни, благодарити Богу на даровима Његовим, на самом нашем животу, здрављу, породу, јер Господ зна шта је свакоме потребно за спасење душа наших... а највише на љубави Божијој!

Ми смо овде данас на Литургији, на Трпези Господњој, на свакој Литургији Бог себе ставља на Трпезу, и даје нам да се хранимо Њиме, а та храна је Свето причешће. Бог се никоме не намеће, али се свима нуди, браћо и сестре, а то нам је највећи дар”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У току Литургије причестио се велики верног народа, а после литургије уследила је трпеза љубави у Основној Школи “Љубиша Урошевић” коју је припремио надлежни парох јереј Далибор Сентић са своји парохијанима.

Чтец Никола Љубисављевић