ЈУБИЛАРНА 25 ЛЕТЊА ШКОЛА ЦРКВЕНОГ ПОЈАЊА “КОРНЕЛИЈУ У СПОМЕН”

ЈУБИЛАРНА 25 ЛЕТЊА ШКОЛА ЦРКВЕНОГ ПОЈАЊА “КОРНЕЛИЈУ У СПОМЕН”Сремски Карловци од 30. 07. 2017. до 06. 08. 2017. године

Јубиларна, двадесет пета школа појања, како је на завршном концерту полазника у Еколошком центру “Радуловачки”, 5. августа увече, рекла ауторка програма проф. др Даница Петровић, посвећена је Корнелију Станковићу, нашој баштини, изниклој из црквене праксе и ономе што ипак данас познајемо, а што је у време када је овај курс почео, једва да смо наслућивали, а веома мали број људи је знао.

Програм школе је организован у две радионице: хорску, коју је водила Тамара Адамов Петијевић - диригент и појачку коју је водио проф. др Предраг Ђоковић.

Околности им ове године нису ишле на руку, а то су велике врућине и бука коју су стварали мајстори у Карловачкој гимназији, где су одржаване пробе, али и под таквим условима успели су да увежбају предвиђени програм.

У раду овогодишње школе учествовали су, с благословом Владике Јована чланови црквених хорова “Опленац” и “Света Анастасија Српска”, као представници шумадијске епархије. Концерт је по двадесетпетогодишњој пракси, круна овог јединственог једнондељног курса на ком су полазници из различитих места Србије, БиХ и Црне горе, као и тридесетак карловачких малишана, показали шта су за то време савладали.

“Одржавањем ове школе, желели смо да људе освестимо, да покажемо шта смо наследили од предака и шта био био ред да као карика у трајању, пренесемо онима после нас”, рекла је проф. др Даница Петровић. Према њеним речима, сви ови млади људи и они који су четврт века били са нама, су то на најбољи могући начин урадили. “Ово је покушај да изађемо из сопственог непоштовања, незнања и несвести о самима себи и ономе што нам чини базу, зато смо и осмислили ову школу, прво почели са хоровима, да би младе људе оспособили. “Верујте, првих година се по цео сат радило на једном “амин” и “господи помилуј”. Сада је сасвим другачије. Сада певачи долазе из многих црквених хорова, у којима редовно певају и који имају завидно духовно и музичко искуство”, каже Петровић.

Први диригенити били су академик Димитрије Стефановић и његови асистенти - Тамара Адамов Петијевић и Богдан Ђаковић. Тамара је и у овој јубиларној години диригент, али сада као зрео, озбиљан музичар и велики заљубљеник у летње школе. За 25 година у карловачкој летњој школи црквеног појања радило је 14 диригената, гостовало је 35 предвача и одржано 110 предавања из различитих области - богословља, историје, језика, књижевности, историје уметности и музике. Од 2001. године школа је проширила делатност на радионицу за појање, коју од тада води проф. др Предраг Ђоковић ванредни професор на Музичкој Академији у Источном Сарајеву – одсек црквено појање и дугогодишњи професор појања на Карловачкој Богословији. Од пре три године делује и дечији хор који се састоји од карловачких малишана са којима ради Милица Андрејевић уз асистенцију Александре Раденовић.

Осим што су присуствовали пробама и учествовали на богослужењима полазници су могли да присуствују предавањима проф. др Данице Петровић, проф. др Ненада Ристовића, проф. др Предрага Ђоковића и академика Димитрија Стефановића. У оквиру школе организована је и трибина “Какву црквену музику негујемо, а какаву желимо у својим храмовима” у којој су учествовали многи црквени диригенти.

Петог дана рада школе учесници су посетили три фрушкогорска манастира: Велику Ремету, Сремску Раваницу и Јазак, а увече су присуствовали целовечерњем концерту Динка Благојевића пијанисте и професора клавира из Бањалуке.

Овогодишња двадесет пета јубиларна летња школа завршена је појањем на Литургији у Саборној цркви Светог Николе у Карловцима у недељу 6. августа.