СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОЈ СТАРОЈ ЦРКВИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КРАГУЈЕВАЦЧКОЈ СТАРОЈ ЦРКВИУ четвртак, 24. август 2017. године, када наша црква прославља и празнује светог мученика и архиђакона Евпла, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у Светотројичком храму у Крагујевцу.

Епископу су саслуживаи протојереј-ставрофор Милан Борота и протојереј Александар Борота.

Свети архиђакон Евпл био је ђакон у Катани Сицилијској. Цар Диоклецијан посла у Сицилију некога војводу Пентагура, да уништи хришћане, ако их тамо нађе. Пентагур не нађе ниједног хришћанина, јер оно мало што их беше, кријаху се од гонитеља и не објављиваху себе. Тада неко оптужи Евпла светога, како иде с неком књигом код тајних хришћана, и чита им ту књигу. Та књига беше свето Јеванђеље. Пошто га изведоше на суд за мало време, обесише му ону књигу о врат и одведоше у тамницу. После седам дана тамновања и гладовања би предат на мучење. Када га бијаху гвозденим моткама, Евпл ругајући се рече судији мучитељу: „Безумниче, зар не видиш да су ове муке за мене као паучина због Божје помоћи? Ако можеш пронађи друге, љуће, јер су ове као играчка”. Најзад изведоше мученика Христова на губилиште. Тада свети Евпл отвори свето Јеванђеље и читаше из њега народу дуго. Многи се обратише у веру Христову, а свети Евпл би посечен 304. године и пресели се у Царство небеско. Чудотворне му мошти леже у једном селу близу Неапоља званом Vico della Batonia.

Након прочитаног јеванђеља, Епископ Јован је у својој беседи говорио о предивној поуци светог апостола Павла, прочитаној у апотолу: „Имајући, дакле, оваква обећања, о љубљени! Да очистимо себе од сваке нечистоће тела и духа, и да творимо светињу у страху Божијем“ (2 Кор. 7, 1).

Господ нам је дао многа обећања, која су нам дата у јеванђељу и која је Господ испунио, каже Владика Јован, а потребно је да сви ми очистимо све нечистоће из своје душе, тела и ума и да молитвом и хришћанским врлинама творимо светињу у страху Божијем. Да видимо светлост Божију, као у преображењском тропару, колико можемо, јер нам је Господ открио онолико колико је довољно за наше спасење. Зато је потребно, наглашава Владика Јован, да уђемо у себе молитвено, истински, смирено и да сагледамо себе из себе. Онда ћемо видети да и у нама има греха, па нећемо осуђивати другог човека који има грех. Да би то сагледали, потребна нам је та преображењска светлост, али доживети ту преображењску светлост могуће је само ако очистимо себе и телом и духом и умом. А најбоље ћемо се очистити Јеванђељем. Да нас свето јеванђеље приведе појакању и љубави према Богу и према другима. На тај начин ћемо очистити себе и телом и духом и умом, поука је Владике Јована.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована