ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА – СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА – СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУУ СЛАВУ И ЧАСТ НАЈСЛАВНИЈЕ ОД СВИХ ЉУДСКИХ БИЋА

ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ!

Ми прослављамо Ону која је најславнија од свих људских бића створених у свим световима. Нема тог бића људског којe се појавило на овој плавој планети, коме је толико узвишених славопоја, песмопоја и похвала написано и отпојано, као у славу Оне, која је сместила несместивог у утробу своју, Оне, која је измирила Творца и творевину Његову, Оне која је на свет донела Сина Јединородног, Бога живог, Марија Богородица Приснодјева.

У Њену славу и част, братство Саборног храма, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, уз помоћ и подршку Града Крагујевца, организовало је осме по реду Великогоспојинске духовне свечаности.

Славска радост почела је свечаним празничним бденијем, 27. августа, које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење, протојереја - ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије Свети Јован Златоусти и братства Саборног храма. Предивне речи тропара празника, испуњавале су простор храма, душе и срца верног народа: «Родивши, дјевство си сачувала, уснувши свет ниси оставила Богородице; прешла си у живот, будући Мати Живота и молитвама Твојим избављаш од смрти душе наше.»

На дан славе, 28. августа, звона Светоуспењског храма су огласила сабрање верног народа око Крви и Тела Господњег у Евхаристији. Свечану Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства града Крагујевца.

Празничну беседу на Светој Литургији изговорио је протојереј – ставрофор Зоран Крстић, ректор Богословије Свети Јован Златоусти.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије „Светог Јована Златоуста“ у Крагујевцу

Радост празника употпуњена је приступањем великог броја верног народа Светој Чаши. После свечане литије око Саборног храма коју је предводио Преосвећени Владика са свештенством и верним народом, пререзан је славски колач и освећено жито. Празнично славље је настављено послужењем за верни народ и свечаним славским ручком. Све ово је уприличено захваљујући домаћину ове храмовне славе господину Раду Ђорђевићу и његовој супрузи Вери. Поздрављајући свечаре ове славе Рада и Веру, протонамесник Срећко Зечевић је упоредио домаћине са јеванђелским Мартом и Маријом, рекавши: «Ево нас данас за овом трпезом љубави, делу богољубља, човекољубља и добротољубља наших врлих домаћина: Рада и Вере. То су наши Марта и Марија. Данас су Раде и Вера најпре провели време код ногу Исусових у храму на молитви, баш као и Марија сестра Лазарева. Па када су одслушали реч Божију у светом храму, отишли су у дом свој и припремили хлеба насушног, стеченог у зноју лица свога, и нахранили Христа и испунили речи његове, „ако нахранисте једног од ове најмање браће моје, Мене нахранисте“, и тако су испунили и Мартино послушање“...

У поподневним часовима одслужен је акатист Пресветој Богородици, а у 18 часова, организовано је Великогоспојинско вече, уз присуство Преосвећеног Владике Јована, председника скупштине града Крагујевца господина Мирослава Петрашиновића. Академију је отворио др професор Часлав Николић, пригодном беседом о Мајци Божијој.

Песмопојем хора Саборног храма под диригентском палицом протојереја Драгослава Милована отпочело је Великогоспојинско вече.

Глумац Књажевско – сербског театра Ненад Вулевић изговорио је стихове наших познатих песника Момчила Настасијевића, Васка Попе и „Молитву заспалом Господу“, од патријарха Арсенија Чарнојевића.

Славље је настављено сплетом песама и игара Шумадије, у којем су учешће узели: СКЦ - Ансамбл народне игре Шумадије, група Ступови, предвођена виртуозом на фрули Милинком Ивановићем – Црним. Програм је водио вероучитељ Предраг Обровић.

протонамесник Срећко Зечевић