Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У САРАНОВУ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У САРАНОВУ“Богомати, на Небеса си узета и сва будући горе, а не остављајући земно, ношена рукама Сина, уђе у вечност, у онај свесветли и прекрасни град – Јерусалим вишњи, окружена Херувимима и свима Небеским Силама...” (Акатист Успенију Пресвете Богородице, Икос 8.)

У понедељак, 28. августа, када наша Црква прославља Успење Пресвете Богородице-Велику Госпојину, Литургијски је прослављена храмовна слава у Саранову. Литургијском сабрању началствовао је Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, уз саслужење протојереја Србољуба Марковића, протонамесника Ненада Савића, протонамесника Бранимира Товиловића, протонамесника Дејана Шишковића и ђакона Божидара Васиљевића.

У својој поучној беседи присутним верницима обратио се протонамесник Ненад Савић, најпре протумачивши зачало прочитаног Светог Јеванђеља, а затим објаснивши значај данашњег празника и рекавши да је данас велики и Свети Празник. Пун је силе Господње и благодати Божије. Благодати која је потребна свакоме од нас да можемо вршити и испуњавати заповести Господње. Будући да је савршено угодила Богу, Пренепорочна Дјева Богородица, осим што се удостојила нјвеће части назвања Мајком Божијом, удостојила се и васкрсења у узнесења на Небо у Царство Небеско. Зато, поречима оца Јустина: “Нека би Она посредовала између нас и Божанског Сина Свог, и даровала Божанске силе које су потребне за побожан живот у овоме свету и за Вечни Живот у ономе свету. А наш живот почиње овде на земљи да се продужи кроз све векове. Нека би нас Пресвета Богомајка водила и руководила целог живота нашег, и извела из овога света и увела у онај свет, у Вечно Царство Сина Свога, да бисмо и ми недостојни могли славити Чудесног Сина Њеног Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа. Амин”

Оно што посебно радује Цркву Божију јесте велики број деце која су са својим вероучитељем Милошем Никодијевићем узела учешће у Светој Литургији најпре појањем богослужбених песама, а затим и кроз Свето Причешће.

Након одслужене Свете Литургије и резања славског колача, уприличен је славски ручак за све присутне вернике у црквеној сали, који је припремио свечар господин Саша Пантић са својом породицом и црквени одбор овога храма са својим свештеником протојерејем Велибором Јовановићем.

Вероучитељ Бојан Миленовић