ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА ЗВОРНИЧКО-ТУЗЛАНСКЕ ЕПАРХИЈЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА ЗВОРНИЧКО-ТУЗЛАНСКЕ ЕПАРХИЈЕУ недељу 17. септембра 2017. године, када наша Света Црква прославља светог свештеномученика Вавила, пророка Мојсеја Боговидца и светог Петра Дабробосанског, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, верници парохије вреочке из Вреоца кренули су на друго поклоничко путовање које је организовано ове године посетом Светињама Епархије зворничко-тузланске предвођени протојерејем Радивојем Стојадиновићем.

Верни народ из Вреоца, њих 67-оро, на пут су кренули у раним јутарњим сатима преко Шапца и Лознице, а затим преко граничног прелаза Шепак пут је настављен ка манастиру Тавна. Доласком пред манастирски комплекс пред нама се указао величанствени храм Свете Тројице окружен прелепим манастирским конацима и дивним отвореним летњим олтаром у коме се служи Св. Литургија само о великим саборима који се у овом делу Семберије вековима традиционално оджавају о великим црквеним празницима. Након топле добродошлице верници су се упознали са историјатом манастира који је доста пострадао како у време турске владавине тако и за време другог светског рата. Трудом и љубављу сестринства за све ходочаснике приређено је послужење у манастирској трпезарији.

После обиласка манастира Тавне пут смо наставили према Бијељини где смо прво обишли саборни храм у којем је тај дан било велико литургијско сабрање којим је началстовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеја, а поводом устоличења новоизабраног Епископа зворничко-тузланског Г. Фотија. После завршене свете Литургије и чина устоличења верници су се упознали са историјатом храма дивећи се лепоти ове светиње.

Даље путовање је настављено посетом велепном манастиру Свете Петке у комплексу “Пет језера” чија лепота како храма и конака тако и целокупне порте доминира прелепом семберијском равницом.

После манастира Свете Петке за све ходочаснике уприличена је посета Етно селу “Станишићи”, где су могли да уживају у лепоти овог чувеног туристичког комплекса.

Препуни утисака и опчињени лепотама наших светиња у Републици Српској с Божијим благословом уследио је повратак у Вреоце у које смо стигли у вечерњим сатима испуњени духовном радошћу коју смо тај дан доживели.

протојереј Радивоје Стојадиновић