Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈВелика духовна радост се осетила 28. септембра у Рачи крагујевачкој на празник Светог Јосифа Новог Темишварског и Светог Великомученика Никите јер је тог дана ова варош са богатом историјом дочекала свог Епископа, Јована шумадијског.

Епископу Јовану су саслуживали следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Миленко Стикић, протојереји Србољуб Марковић, Радосав Глишић и Велибор Јовановић, протонамесници Горан Живковић и Дејан Шишковић и јереји Младен Ђурановић, Ивица Камберовић и Иван Антонијевић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Божидар Васиљевић.

После прочитаног Јеванђеља Епископ Јован је одржао беседу у којој је нагласио да су речи светог апостола Павла актуелне како у време када су писане тако и данас, а такве ће бити све док постоји овај свет. Ми не можемо спознати Бога ако немамо праву веру и ако не живимо њоме-даље је наставио у беседи владика. Он је даље рекао да није довољно само се позивати на Бога наводећи да су речи светог апостола Павла спасоносне и да немамо разлога за страх ако их читамо. Владика Јован је затим протумачио његове речи у којима говори хришћанима да буду чврсти и непоколебиви. Реч „чврсти“ се односи на веру те је победна моћ хришћанина управо у њој, али не било која вера већ вера у распетога, васкрслог и живог Бога. То је права вера-нагласио је Епископ својој духовној деци. Ко верује, он побеђује, али и и онај ко живи вером побеђује и то смрт, грех и ђавола. Зато се ђаво највише и труди да уништи веру код човека. Владика Јован је даље говорио присутним верницима о томе да знање које није по Богу надима човека, а наш човек често меша веру са сујеверјем што никако није добро. Шумадијски архипастир је даље навео своје искуство из Америке у којој је упознао много неправославних људи који одлично познају своју веру, а даље је навео Христове речи да ће нас Истина ослободити. Он је даље упутио присутне да не треба да буду млаки у вери, да буду „пола у вери пола ван вере“, већ да духовно напредују.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После возгласа „Светиње светима” причестили су се сви присутни свештеници, а затим су најсветијој тајни Православне цркве приступили и верници рачанског краја, међу којима и мноштво деце која похађају веронауку предвођена својим вероучитељима.

На крају овог дивног духовног сабрања је уследила трпеза љубави.

Протонамесник Горан Живковић