ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ВЛАДИКА ШУМАДИЈСКИ ГОСПОДИН ЈОВАН И МИТРОПОЛИТИ АНТИОХИЈСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ У ЈАГОДИНИ

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ВЛАДИКА ШУМАДИЈСКИ ГОСПОДИН ЈОВАН И МИТРОПОЛИТИ АНТИОХИЈСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ У ЈАГОДИНИНа дан Покрова Пресвете Богородице (14./1.октобар) 2017. године Господње, Јагодина и њени верници су били удостојени величанствене посете. Наиме, јагодински храм Покрова Пресвета Богородице је имао велику част да своју храмовну славу прослави са својим Владиком, Епископом шумадијским Господином Јованом, али и са тројицом Митрополита из древне и многострадалне Антиохијске Патријаршије: Митрополитом аркадијским Василијем (Мансуром), Митрополитом хуранским Савом (Испером) и Митрополитом Немачке и Средње Европе Исаком (Баракатом), као и са Високопреподобним архимандритом Прокопијем.

Светом Архијерејском Литургијом је началствовао митрополит Исак. Поред поменутих Архијереја, служили су и: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, горепоменути архимандрит Прокопије из Антиохијске Патријаршије, протојереј-ставрофор Радосав Станковић, протојереј-ставрофор и намесник белички Небојша Младеновић, протонамесник Миодраг Матић, јеромонах Пајсије, протојереј Александар Гајић, јереј Милан Ђорђевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Далибор Нићифоровић.

Овај радосни догађај увеличали су својим благољепијем и појањем хорови крагујевачке Богословије “Светога Јована Златоуста” и “Православни појци”.

Пред сам почетак Литургијског сабрања, Епископ шумадијски је са својом паством богоугодно дочекао Митрополите испред храма, чијим уласком у овај храм, који је још увек у изградњи, је започела Света Архијерејска Литургија. Сама црква је била премала да прими у унутрашњост све верне који су дошли да прославе своју храмовну славу.

Након прочитаног Јеванђељског зачала, уводну беседу је произнео Владика Јован, који се овом приликом захвалио високопреосвећеним Митрополитима и заблагодаримо им на њиховим молитвама. Наш Владика је подсетио верне на значај Антиохијске Патријаршије додавши да се ми у Србији непрестано молимо за страдале хришћане у Сирији, Либану, али и све страдале у овом свету. Такође, Владика Јован је додао да овај празник има велики симболички значај, јер се Пресвета Мајка моли за сав народ, сав род људски, а посебно за оне напаћене, страдале и све мученике и исповеднике вере Христове. Затим, своју беседу је произнео началствујући Митрополит Исак, који се на самом почетку захвалио Епископу Јовану на гостопримству. “Данас се молимо за све оне који страдају у Србији, Сирији и Либану, помињући чврсте везе које имамо међусобно још из доба јачања Српске Православне Цркве захваљујући светом Сави”, рекао је Митрополит Исак. Такође, Митрополит је додао да између нас постоји и велика повезаност кроз молитве Пресвете Богородице и икону Богородице Тројеручице, која је преноћила у дому светог Јована Дамаскина, а касније дарована првом српском Архиепископу, светом Сави. Ова тројица Митрополита се тренутно налазе на ходочашћу у Србији, обилазећи манастире и света места.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Причешћивању Светим, Божанским и Небесним Даровима приступио је велики број верних, а након Заамвоне молитве, Архијереји су пререзали славки колач. Колачари су били Слободан Бековић са својом породицом, а за наредну годину је Радосија Милутиновић.

Литургијско сабрање је настављено и након отпуста, у трпези љубави, коју су припремили колачари и верни са својим свештенством храма, протојерејем Радосавом Јаћимовићем и старешином, протонамесником Дејаном Ђорђевићем. Наши гости су, такође, уживали у пригодном програму састављеном од народних песама и игара.

Вероучитељ Младен Алексић