БУДИТЕ, ДАКЛЕ, МУДРИ КАО ЗМИЈЕ И БЕЗАЗЛЕНИ КАО ГОЛУБОВИ

БУДИТЕ, ДАКЛЕ, МУДРИ КАО ЗМИЈЕ И БЕЗАЗЛЕНИ КАО ГОЛУБОВИУ уторак, 24. октобра 2017. године, када прослављамо светог апостола Филипа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Сушици.

Епископу су саслуживали протонамесник Небојша Ракић, јереј Александар Сенић и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи говори о мудрости и безазлености објашњавајући за нас Исусове речи „Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове. Будите, дакле, мудри као змије и безазлени као голубови!”. У својој беседи Епископ нас поучава и да будемо мудри, смирени, безазлени, али не и наивни и бездушни. Да се мудрошћу у безазленошћу спасемо од вукова, али да и сами не постанемо вуци. Тешко је, али треба разликовати лукавог и злог вука у овчијој кожи од мудре змије безазлене као голуб. Живот по Богу и у Богу нам омогућава правилно расуђивање и спознају какав је ко.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ даље наглашава породицу која је Богом установљена ћелија хришћанског живота, појединачна хришћанска породица је неодвојива од једне шире заједнице, од Цркве и од парохије, од Светих Тајни које су у њој присутне. Породица је органски део Цркве и без ње и црквеног живота, хришћанска породица не може да постоји. Зато је неопходно, осим окупљања на домаћој молитви, да се породица окупља у храму и око њега, заједно са другим хришћанским породицама, да би кроз причешће, достигли истинско заједништво – заједништво у Христу.

Епископ нас на крају позива на молитву у храм јер без Цркве нема спасења.

Ђакон Милутин Гашевић