СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУУ суботу, 28. октобра 2017. године, када Црква Божија молитвено прославља светог свештеномученика Лукијана и преподобног Јевтимија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Сопоту.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић - архијерејски намесник космајски,протонамесник Горан Лукић- парох неменикућски, пртођакон Иван Гашић, ђакон Милош Павић и ђакон Филип Јовановић.

У својој архипастирској беседи, Преосвећени Владика је, између осталог, говорио о потреби човековог непрестаног сећања на Бога, које подразумева молитву и тражење Бога. "... У светом Јеванђељу је речено- тражите и даће вам се, куцајте и отвориће вам се - али није свако тражење право тражење, као што ни свако куцање није право куцање. Човек хришћанин треба тражити најпре Царство Божије, а остало ће му се по Спаситељевим речима придодати. Ми данас куцамо на многа врата, али само су једна која воде у Царство Небеско - врата Цркве Христове, ако не куцамо на та врата, ми смо промашили дом Божији, промашили смо врата Царства Божијег. Ако човек ходајући у овом животу не мисли о Царству Божијем, неће га наследити ни онда када пође са овога света..."

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Мноштво школске деце сопотске школе, заједно са својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Миленовићем, узело је учешћа је на Светој Литургији најпре појањем а онда, после причешћа свештенослужитеља, и кроз Часно и Пресвето Тело и Крв Господа Христа.

Протонамесник Горан Лукић