Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МИРОСАЉЦИМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МИРОСАЉЦИМАУ недељу, 29. октобра 2017. године, 21. по Духовима, када Црква прославља светог мученика Лонгина капетана, свештенство колубарског намесништва и многобројни народ имали су благослов да дочекају свога Епископа Господина Јована у храму Светог Николе у Миросаљцима.

Необично лепо време за ово доба године, мноштво насмејане деце са веронауке, појање Србских православних појаца обучених у униформу краљевске гарде династије Обреновић најављивали су радост сусрета са Васкрслим Господом у Светој Тајни Причешћа, као и радост пројављивања пуноће Цркве Божије у Светој Архијерејској Литургији коју је служио Епископ шумадијски Господин Јован.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник колубарски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић,  протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереји Мирко Тешић и Радован Марковић, протођакон Иван Гашић и ђакони Никола Урошевић и Милош Павић.

За време литургије Речи (која и има циљ да припреми њиву душе за божанско семе које добијамо у Евхаристији) непосредно после читања јеванђелског зачала, Владика Јован је протумачио причу о “Сејачу и семену”. Владика је истакао да је ова јеванђелска прича “лака, једноставна и разумљива”. Епископ је нагласио да свет заиста јесте њива Господња те да сваки разуман човек може себе пронаћи у овој јеванђелској причи. Владика је ставио акценат на то да смо ми као хришћани дужни да јеванђелско семе које је у нама посејао Господ обрађујемо, заливамо да би дочекали вишеструки род.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован доделио је орден Светог Саве другог реда господину Дејану Димитријевићу као и ордење Вожда Карађорђа господи Витомиру Димитријевићу и Миодрагу Ранковићу. Сва тројица одликованих су из Миросаљаца и свесрдно су помагали изградњу храма Светог оца Николаја која је трајала од 1990. до 1996 године, истакли су се и на радовима у самом храму, осликавању фресака и уређењу порте. Њихова несебична помоћ је стизала и у друге цркве и манастире широм шумадијске Епархије. У наставку је постављена Трпеза љубави коју је приредио протојереј Зоран Ивановић са својом породицом и парохијанима.

протојереј-ставрофор Александар Новаковић