Одштампајте ову страницу

СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИ

СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИУ петак, 1. децембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи говори да је лицемерство грех који се противи познању Христа и хришћанства. Чувајте се, заповедио је Господ ученицима својим, квасца фарисејског а то је лицемерје (Лк. 12,1). Лицемерје је названо квасцем зато што оно, када се увуче у душу, продире у све мисли, у сва осећања, у сва дела људска, и постаје његов карактер, као његова душа. Епископ наглашава да смо сви грешници, и свако истицање себе као праведника, непосредно или посредно, јесте лицемерје. Епископ даље говори да прави и истински пост просвећује и бистри наш разум и у нашем срцу јача љубав према Богу и ближњима; према свему ономе што је свето и честито и драгоме Богу угодно.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ нас на крају позива да се молимо срдачно, како би не само устима, већ из дубине нашег срца удостојили се Светог Причешћа. Нека би сваки наш пост прави, духовни био свима верујућим људима од користи за препород и душевно очишћење и вечно спасење.

Ђакон Милутин Гашевић