Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ НА СЛАВИ МАНАСТИРА КАЛЕНИЋА

 

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ НА СЛАВИ МАНАСТИРА КАЛЕНИЋАУ понедељак 04. децембра 2017. године, када Црква Божија прославља Ваведење Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу. Епископу су салуживали : архијерејски намесник лепенички и в. д. левачки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофора Мирослав Филиповић, протојереј Драгослав Цветковић и протођакон Иван Гашић.

Литургијско појање увеличали су „Србски православни појци“ из Београда. Светој Архијерејској Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају Свете Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз Свету Тајну Причешћа.

Након прочитаног Јеванђеља у духовној поуци окупљеним верницима обратио се Преосвећени Владика Јован и том приликом честитао игуманији Нектерији и њеном сестринству славу и свима који су се сабрали у овом свештеном манастиру да затраже од Господа и Пресвете Богородице помоћ и заштиту, јер нам је свима неопходна. Ми данас прослављамо празник уласка у храм Божији Пресвете Богородице, и тиме се најављује долазак Спаситеља. Уласком Пресвете Богородице у Светињу над светињама наговештава се долазак Светог над светима. Даље у својој поуци Преосвећени је истакао важност Пресвете Богородице у домостроју спасења рода људскога и да нема те речи која може описати сва чудеса учињена у корист спасења човека, него по речима Светог Јована Дамаскина: „Пред њом треба ћутати“ - а то значи смирити се, молити се јер у смирењу је молитва.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Свете Литургије уприличена је литија око храма и резање славског колача. Уприличен је пријем званица и послужење славским кољивом и колачем, а затим и Гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

Слободан Савковић, јереј