САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом непотписаног текста “Народ тражи од владике видео-запис и транскрипте са састанка”, објављеног у новинама “Блиц” од 13. децембра 2017. године, обавештавамо сву богољубиву и истинољубиву браћу и сестре да “Блиц” поново изврће чињенице, неоправдано вређа Епископа шумадијског и грубо обмањује јавност.

У том смислу још једном, свима који желе да чују, указујемо на следеће чињенице:

Тврдња да је “свештеник Саша Огњановић протеран из Епархије шумадијске” је неистинита и демантована је у Саопштењу за јавност Епархије шумадијске поводом текста у “Блицу” од 7. децембра 2017. године.

Представници окупљеног народа, који су 29. новембра 2017. године били на састанку са Епископом шумадијским, пренели су окупљенима шта им је Епископ обећао. Навод да народу није “обелодањено” шта је Епископ обећао на састанку 29. новембра 2017. године представља неистину. И она је дематована у Саопштењу које се односи на писање “Блица” од 7. децембра 2017. године.

Уз уважавање свих “тумача” дописа КЕбр. 1219 од 23. августа 2017. године који је упућен свештенику Саши Огњановићу, сматрамо да је Епископ шумадијски најпозванији да каже шта овај акт значи, што је Епископ и учинио у Саопштењима за јавност поводом писања “Блица” у својим издањима од 30. новембра и 7. децембра 2017. године. Епископ шумадијски никада није тврдио да акт КЕбр. 1219 од 23. августа 2017. године не постоји и то је из свих наших обраћања јавности више него јасно.

Епископ шумадијски никада није износио никакве “опречне разлоге” за премештај свештеника Саше Огњановића, што је такође наведено у поменутим Саопштењима.

Одлука којом је свештеник Саша Огњановић премештен на Другу рековачку парохију донета је 17. новембра 2017. године и не представља избацивање свештеника Саше Огњановића на улицу. Премештај свештеника са једне парохије на другу никада, па ни данас, није “избацивање на улицу”.

Свештеник Саша Огњановић је до сада три пута (24. новембра, 5. децембра и 11. децембра) одбио да прими дужност на Другој рековачкој парохији. Оптуживати Епископа шумадијског да је он крив због тога што свештеник Саша Огњановић “није добио парохију” је такође још једна у низу неистина изнетих у поменутом тексту. И о овоме је било речи у Саопштењу за јавност поводом писања ,,Блица” од 7. децембра 2017. године.

На крају желимо да истакнемо да Епископ шумадијски очекује да ће преовладати разум и да ће свештеник Саша Огњановић до 15. децембра 2017. године примити дужност на Другој рековачкој парохији. Уколико до тога не дође, остаје само да се констатује како су наступиле околности из члана 177 Устава СПЦ, став други, којим се предвиђа да “непримање дужности за 21 дан после постављења или премештаја, повлачи губитак парохије”. Да ли се ова чињеница не помиње због тога што није позната свештенику Саши Огњановићу, онима који га подржавају или непотписаном аутору текста у “Блицу”?

Чини се да није реч о незнању, већ о очекивању да свештеник Саша Огњановић и 15. децембра 2017. године одбије да прими дужност у Рековцу и остане без парохије, по Уставу СПЦ, што би могло бити искоришћено као лажни доказ да се Епископ шумадијски не држи датог обећања.

Јасно је да поступци у овом правцу, наравно уколико до њих дође, неће бити у складу са устројством нашег црквеног живота и да одговорност за то не може сносити Епископ шумадијски.

Из канцеларије Епископа шумадијског