СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ НА АЕРОДРОМУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ НА АЕРОДРОМУНа Детињце 17. децембра 2017. године, на Светог Јована Дамаскина и великомученицу Варвару, Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у цркви на Аеродрому. Саслуживали су оци: протојереј-ставрофор Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј Милић Марковић, протонамесник Немања Младеновић, јереј Дејан Марковић, ђакон Милош Павић и Александар Ђорђевић.

За певницом су појали: протонамесник Бранислав Матић, јереј Александар Мирковић, јереј Иван Антојевић. Уз певницу је био и дечији хор Свети Сава, који већ дуго година својим појањем краси Литургију. Да радост Цркве Божије буде већа, Литургији је присуствовало велико мноштво деце, ученика основне школе "Мирко Јовановић" предвођени вероучитељем Предрагом Обровићем. Ученици су својим појањем, изговарањем Господње молитве, Символа вере, причешћивањем Телом Господњим, на најбољи начин показали и доказали веру у Господа Христа и у Цркву Његову. Овим догађајем је и веронаука добила свој смисао и испуњење, а то је увођење ученика у парохијски живот Цркве Господње.

Част да беседи имао је отац Милић Марковић који је у својој беседи истакао да у Новом Завету наилазимо на једину дефиницију наше вере, да је вера основ свега чему се надамо и потврда ствари невидљивих. У претпразништву Рођења Христовог Црква је основала празнике када се везујемо и одрешујемо, Детињце, Материце и Оце. Везујемо се пре свега за Христа и за Цркву Његову. Празници Детињци, Материце и Оци су породични празници али пре свега Црквени празници у светлости Христовога Васкрсења. Господ Христос је овде дошао као дете, не долази овде у свет у сили и слави којом је створио векове, којом је створио небеса и земљу. Мудраци са истока препознају Христа као цара. Они представљају незнабожачке народе, којима је потребно спасење исто тако као и јеврејском народу. Био добар или лош човек, верујући или неверујући, том човеку је потребан Христос и нико се не може спасити својим силама до једино благодаћу и благословом Исуса Христа. Ми видимо да нам се он не дарује у Цркви у власти и сили него љубављу својом. Бог нам се дарује као дете, и по речима Владике Николаја оно што је најслабије то ће се препознати као најјаче. Господ нам каже да будемо као деца јер је таквих Царство Божије. Деца су незлобива, прихватају Господа, свакога човека са радошћу, радују се сваком дану. Одрасли људи за разлику од деце, су скептични и неповерљиви. Блажени су који су чистога срца јер ће Бога видети. На питање шта је Царство Божије апостол Павле одговара да је Царство Божије мир и радост у Духу Светоме и то је мир који нам нико не може одузети. То је мир који није од овога света. У псалму 117. се говори да је ово дан који створи Господ, радујмо се и узвеселимо се. Ми можемо рећи свакако да је сваки дан створио Господ, и да треба да се радујемо сваком дану који имамо у Цркви. У Цркви важи правило да некога морамо заволети да би га спознали, и свака ствар и сваки човек се мора пре свега заволети.

Беседа протојереја Милића Марковића, старешине Старе цркве у Крагујевцу

По завршетку Свете Литургије, ученици су добили пригодне празничне поклоне од преосвећеног владике Јована, а потом су своје празнично сабрање наставили у просторијама светосавске цркве.

Александар Ђорђевић, ђакон