×

Обавештење

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Galerije/Vesti/Juni2008/spasovdan

Одштампајте ову страницу

СЛАВА ХОРА МЛАДИХ САБОРНЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

HOR MLADIH U KRAGUJEVCU EPARHIJA SUMADIJSKAУ недељу Светих Отаца првог васељенског сабора 08. 06. 2008. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Крагујевцу, уз саслужење братства Саборног храма и протојереја-ставрофора Владимира Вукашиновића, професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду, који је ове године изасланик Светог Архијерејског Синода СПЦ у Богословији „Светог Јована Златоуста“. У оквиру службе пререзан је и славски колач Хора младих Саборне цркве у Крагујевцу, који као своје молитвен заштитнике пред Господом прослављају Свете Оце првог васељенског сабора у Никеји. 

Хор Младих је основан 1981. год. са благословом блаженопочившег епископа шумадијског Саве, а на иницијативу младог свештеника Станка Секулића. Чланови хора су у почетку били углавном млади (претежно студенти), по чему је друштво и добило име, које и данас носи. То су били већином полазници веронауке, а касније им се прикључују и сви чланови хора Хришћанске заједнице. За кратко време, савладавши литургију од Мокрањца, хор почиње да редовно учествује на богослужењима. Први диригент била је Јованка Секулић, а највећи део времена хор је водио отац Станко Секулић. Касније, под његовим патронатом, велики допринос у раду хора дали су и диригенти Иван Филиповић и Љиљана Миловић. Најскорије прегнуће о. Станка је и оснивање катедралног мушког октета "Свети Роман Мелод", такође при Светоуспенском саборном храму.

Садашњи диригент, Оливер Беговић, вероучитељ, апсолвент Богословског института у Београду и члан друштва од 1997. године, руководи радом хора од септембра 2002. године. Током његовог досадашњег рада највећа пажња посвећује се очувању континуитета и складном функционисању друштва, с обзиром на чињеницу да је у току период једне од смена генерација и приспећа великог броја нових чланова. Осим тога, и даље се успешно ради на проширењу репертоара и побољшању квалитета певања.

Основа целокупне делатности Хора младих јесте неговање православног црквеног појања, као и прикупљање и очување разних дела црквене музичке уметности. Рад друштва обогаћен је и многим наступима и путовањима у земљи и иностранству, те учешћем на богослужењима широм епархије шумадијске.

Поред наведеног, треба рећи да је кроз Хор младих прошао велики број људи, нарочито младих - забележено је, наиме, до данашњих дана, више од пет стотина чланова овог друштва. Важно је нагласити и то да је овај хор послужио и као основа за настајање осталих хорова у шумадиској епархији.