ПОСЕТА ДЕЧЈЕГ ОДЕЉЕЊА ОПШТЕ БОЛНИЦЕ У ЈАГОДИНИ

ПОСЕТА ДЕЧЈЕГ ОДЕЉЕЊА ОПШТЕ БОЛНИЦЕ У ЈАГОДИНИДана 9. јануара 2018. године, на празник Светог архиђакона и првомученика Стефана, делегација храма Светих архангела Михаила и Гаврила (Стара јагодинска црква), сходно вишегодишњој традицији Божићне харитативне делатности, посетила је Дечје одељење Опште болнице у Јагодини и том приликом поделила Божићне пакетиће деци која су на интерном лечењу.

На овај начин, Црква у Јагодини је сведочила љубав и бригу за ''оне мале'', пројављујући и чинећи вечно живима речи Господње: „Јер огладњех, и дадосте ми да једем; ожедњех, и напојисте ме; странац бијах, и примисте ме; наг бијах, и одјенусте ме; болестан бијах, и посјетисте ме; у тамници бијах, и дођосте ми. Тада ће му одговорити праведници говорећи: Господе, када те видјесмо гладна, и нахранисмо? Или жедна, и напојисмо? Кад ли те видјесмо странца, и примисмо? Или нага, и одјенусмо? Кад ли те видјесмо болесна или у тамници, и дођосмо ти? И одговарајући Цар, рећи ће им: Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте“ (Мат 25: 36-40).

У исто време, пројавило се догматско устројство Цркве и на делу, откривајући харизму ђаконског чина који је Стефан носио, која је садржала и давање помоћи, сходно ономе што су апостоли, вођени Духом Светим, утврдили: „И у ове дане, када се множаху ученици, подигоше јелинисти вику на Јевреје што се њихове удовице заборављаху кад се дијељаше помоћ сваки дан. Онда Дванаесторица, сазвавши мноштво ученика, рекоше: Не доликује нама да оставивши ријеч Божију служимо око трпеза. Потражите, дакле, браћо, између вас седам освједочених људи, пуних Духа Светога и мудрости, које ћемо поставити на ову службу. А ми ћемо у молитви и у служби ријечи приљежно остати. И ријеч ова би угодна свему народу. И изабраше Стефана, човјека испуњенога вјером и Духом Светим, и Филипа и Прохора и Никанора и Тимона и Пармена и Николу прозелита из Антиохије“. ( Дап 6: 1-5 ).

Делегацију су чинили протојереј Александар Гајић, протођакон Нинослав Дирак и вероучитељ Стеван Симоновић. Након поделе пакетића, особље дечијег одељења је исказало велико интересовање за хришћанску веру, тако да је наступило пријатно дружење током кога се отац Александар трудио да пренесе основне истине вере и одговори на постављена питања. Изражавајући велико задовољство и благодарећи на указаној могућности да дамо свој допринос у сведочанству једне натприродне љубави коју имамо у Цркви, надамо се да је ово наше дело донело бар мало светла у овом нашем турбулентном времену и са надом чекамо следећу годину како би опет, традиционално, вршили своју пастирску и хришћанску дужност.

Вероучитељ Стеван Симоновић