ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА БЕЛИЧКОГ НАМЕСНИШТВА У БАГРДАНУ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА БЕЛИЧКОГ НАМЕСНИШТВА У БАГРДАНУУ петак, 9. марта 2018. године, треће недеље Часног поста, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светог архангела Гаврила у селу Багрдан, надомак Јагодине.

Епископу су саслуживали настојатељ манастира Драча, високопреподобни игуман Онуфрије (Вранић), архијерејски намесник белички, протојереј Небојша Младеновић, протојереј Александар Гајић, јереј Миломир Тодоровић и јереј Милан Јовановић, са протођаконом Иваном Гашићем и ђаконом Далибором Нићифоровићем. Након, претходно обављене исповести свештенства беличког намесништва, које је извршио високопреподобни игуман Онуфрије, а по благослову Преосвећеног Владике Јована, сви свештеници намесништва су приступили Светој Тајни Причешћа.

Преосвећени Владика Јован је у својој очинској и Богом надахнутој беседи поучио окупљени народ и свештенство о значају и величини Светог Јована Крститеља чије Прво и Друго обретење је Црква славила. Такође је Преосвећени Владика истакао значај покајања, темељу учења Светог Јована, као покретачу нашег духовног живота, и упутио нас све на речи Светог Јефрема Сирина “Господе, дај ми да не осуђујем брата свога...”.

На крају Свете Литургије се причестио и верни народ, као и деца из основне школе “Јоца Милосављевић” из Багрдана и Рачника, предвођена својим учитељицама и вероучитељима Игором Нешић Миловановићем и Драганом Јевремовићем.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, у сали парохијског дома уследило је читање реферата на тему “Епископ – икона Христова у Сетој Литургији”. Реферат је писао протођакон Нинослав Дирак из Старе јагодинске цркве Светих архангела Михаила и Гаврила. Након читања реферата уследила је дискусија коју је предводио Преосвећени Владика Јован, а у којој су имали учешће и сво свештенство беличког намесништва.

Након рада и дискусије, уследила је трпеза љубави коју је припремила Црквена општина багрданска и њен парох протонамесник Петар Видаковић.

Вероучитељ Драган Јевремовић