ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМУ среду, 21. марта 2018. године, у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Пређеосвећену Литургију. Епископа је дочекао велики број верника и деце из основне и средње барајевске школе. Владики су саслуживали: јеромонах Онуфрије (Вранић) духовник манастира Драче, архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић, протојереј-ставрофор Драгиша Топаловић и јереј Драган Поповић. На Литургији су певали београдски богослови. Пре Литургије, отац Онуфрије, исповедио је свештенике бељаничког намесништва.

После Причешћа свештенства уследила је беседа Епископа. Владика је подсетио да се налазимо у другој половини поста и да би требало да смо бар мало бољи него на почетку поста. Пост нас побуђује на покајање које је бунт против самога себе. У посту смо позвани на уздржање и то поготово у мислима и речима. Када мисли укротимо онда и језик заћути. Пост је унутрашња контрола. Он нас мења када је уз њега прикључена и молитва. На молитву смо призвани али требамо прво да научимо да се молимо, да не будемо расејани на молитви. Неопходно је сабрати цело своје биће на молитву. Зато нас пост враћа да сагледамо себе изнутра. Признајмо себи да смо грешни али тако да нас заболи изнутра а не формално. У молитви тражимо да сагледамо своје грехове и да не осуђујемо ближње. Вера нас побуђује на молитву. Она нам показује да не припадамо себи већ оном у кога верујемо. Тада ће нам Бог дати снаге да духовно оздравимо да устанемо иако смо пали. Бог је тај који нам помаже у нашем устајању. Тражимо помоћ од Бога да нам да снаге да истрајемо у овом посту и подвигу да би радосно дочекали Васкрсење Божије.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После беседе Епископа, уследило је причешће верног народа и деце а на крају Литургије Владика је одликовао јереја Драгана Поповића, катихету у барајевској средњој и основној школи, достојанством протонамесника. Епископ је том приликом истакао да је свако сабрање у Цркви радост и ту радост увеличавамо овом приликом овим пригодним одликовањем.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

У црквеној сали барајевског храма организовано је послужење за вернике и децу а у барајевском Мисионарском центру, одржан је састанак Владике и свештеника бељаничког намесништва, на којем је прочитан реферат барајевског катихете протонамесника Драгана Поповића на тему Подвиг и покајање. Отац Драган је у потпуности показао прожетост покајања и подвига нагласивши да је покајање у пракси подвиг а да је подвижнички живот уствари покајање. Тако уложен хришћански труд показује се пре свега као „слободна жртва у љубави која када се усели у човеково срце не може а да не буде радосно даривање другоме и Другом“. То је подстакло сабрање да из плодне дискусије извуку многе поуке и решења за различите комплексне ситуације са којима се сусреће свештеник у садашњем времену. Епископ је у току расправе очински посаветовао свештенике посебно истакавши подвиг и покајање.

протонамесник Владимир Димић