Одштампајте ову страницу

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У ШУМАРИЦАМА

ЛАЗАРЕВА СУБОТА У ШУМАРИЦАМА„Благословен који долази у Име Господње“ (Јн 12, 13), чуло је се данас кроз насеље Шумарице из уста деце од којих је Господ начинио Себи хвалу (Пс 8, 2).

Као и сваке године, тако и ове, верни народ, деца школе „Јован Поповић“, деца која певају у хору Свети ђакон Авакум узнели су молитве Господу идући у крсном входу улицама свога насеља од школе до цркве Светог Георгија, а у исто време идући у сретање Господу који улази у Јерусалим појући тропаре и духовне песме Св. владике Николаја предвођен својим свештеником протонамесником Срђаном Тешићем.

Верни народ је носио Крст Господњи из Јерусалима и чудотворну икону Пресвете Богородице молећи да Крст Господњи, Мајка Божија и сви Свети сачувају њихов град и крај од сваке недаће и међусобне заваде да у миру и благостању дочекају поклонити се Светом Васкрсењу. Мноштво народа било је у литији, али је многи народ литију дочакао у порти цркве у изградњи срећан и молитвено расположен што се пракса литије на Врбицу усталила у њиховом крају и што сваке године све више и више народ узима учешће у њој. Многе домаћице заједно са свештениковом супругом госпођом Милицом Тешић су после освећења врбе принеле своја послужења како би се сви који су дошли у литију окрепили. Све је свето и честито било и ове године о Лазареву дне у Шумарицама.

Марко Арсенић, вероучитељ