ДАН ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ДАН ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУВаскрсење Христово је победа над смрћу, победа над грехом, победа над ђаволом, то је пролеће за душу људску. Једна васкршња песма дивно каже: „Данас Христос као сунце засија из гроба, данас грану пролеће у душама нашим“. Васкрсење је празник радости, наде, и живота.

У Саборном храму у Крагујевцу у поноћ уз појање васкршње стихире: „Воскресеније Твоје Христе Спасе“...и брујање звона Саборног храма, уз упаљене свеће, отпочело је свечано Васкршње јутрење и Васкршња литија, коју је предводио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством саборног храма и мноштвом верног народа града Крагујевца. По повратку у храм, настављено је Васкршње јутрење, радосним песмопојем васкршњег канона: “Васкрсења је дан, просветимо се људи...“.

По завршеном јутрењу, уз речи Васкршњег тропара: „Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима живот дарова“, почела је Света Архијерејска Литургија, коју је служио Његово Пресовештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење братства Саборног храма и архијерејског намесника крагујевачког Рајка Стефановића.

Свечаној васкршњој Литургији присутвовао је велики број верника, председник Црквене општине Господин Мирослав Брковић, председник Епархијског савета господин Радиша Пљакић. Васкршњу посланицу је прочитао јереј Слободан Савић.

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј је у својој Васкршњој посланици позвао вернике да живот свој испуне вечном речју Божјом и да на тај начин остваре блажен живот са свима светима, те заједно са њима уђемо у истинску радост.

Зато на данашњи Празник, који јесте оаза мира и радости, ми вршимо духовну смотру, наоружавајући се надом да бисмо уз помоћ свеоружја Божјег, које је у Цркви, издржали све тешкоће и сва искушења, црпећи снагу од Господа који нас храбри речима: „Не бојте се, Ја сам победио свет“ (Јн 16, 33). Васкрсење јесте највећа победа над злом, грехом и смрћу, која нас подсећа да и ми имамо могућност и обавезу да се успротивимо сваком духовном паду и свему што нас онемогућава у идењу за добром, да не очајавамо него да наду своју положимо на Господа, да бисмо добили Божју благодат и помоћ у свакој тешкоћи. Вера у Васкрслог Богочовека пројављује лековитост пред стихијом пораста депресивности у савременом свету, јер нам, по речима светог Теофана Затворника, дарује могућност да духовним очима „гледамо преко греха и патње“. Ако ли по слабости грешимо, свето Јеванђеље нам поручује: Устани ти који спаваш – у греху – устани и васкрсни из мртвих – покајањем – и обасјаће те Христос (ср. Еф 5, 14). Његова Светост позвао је верни народ на очување породице и светиње брака, која је данас и те како угрожена.

Ми хришћани не презиремо овај свет и људе. Ми чврсто ходамо на земљи, очију подигнутих ка небу. Поштујући сва људска достигнућа, желимо да се све освети благодаћу и силом Божјом, јер нам Господ поручује: „Ви сте светлост свету“ (Мт 5, 14). Радујте се пасхалном радошћу, јер Господ жели „да радост наша буде потпуна“ (1. Јн 1, 4). Сигурна је победа са Христом која се постиже благодаћу и нашим трудом да одржимо заповести Божје.

После завршене Литургије у двору Епископа шумадијског свештенство града Крагујевца и гости упутили су честитке Епископу Јовану уз радосни васкршњи поздрав: Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе!

Срећко Зечевић, протонамесник