Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИУ петак 27. априла 2018. године, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ бам у беседи говори да када чујемо речи васкршњег поздрава: Христос Васкрсе, наша срца тада треба да се испуне великом радошћу. Васкрсење Христово је коначна победа добра над злом, жовота над смрти; истинитог живог Бога над лукавим и лажљивим ђаволом. Епископ наглашава да се Христос овом победом открива као извор живота, као победник. Васкрсење Христово потврђује истинитост свих чуда које је Он учинио, а која се помињу у светим јеванђељима. Он, који је божанском свемоћи, проповедајући своју науку васкрсао мртве, и сам је васкрсао. Својим васкрсењем Христос Спаситељ је потврдио, да је Он Син Божији; да је Његова наука од Бога; да је као таква корисна и неопходна за миран живот на земљи и обезбеђење души вечног живота на небу. Епикоп нам даље говори о науци васкрслог Христа која људима даје радикална средства за душевно оздрављење и спасење. Она препорађа грешног човека, ослободивши га греха; обнавља тиме човекову боголикост и пружа могућност да се човек сједини са Богом. На тај начин човек изграђује себи духовно морални и Богу угодан лик; постаје нови човек, одуховљен и охристовљен, очишћен, осветљен и освећен.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ на крају позива да изражавајући нашу веру у васкрслог Христа, будемо увек у врлини, идемо за Њим; да будемо спремни на свакодневно умирање са Христом. Достојним животом по Богу, остајемо у јединству са њим и на земљи и на небу.

Ђакон Милутин Гашевић