Одштампајте ову страницу

УЧЕШЋЕ УДРУЖЕЊА ЗА ПОМОЋ ДЕЦИ И МЛАДИМА СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ-СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ НА ЂУРЂЕВДАНСКОМ КАРНЕВАЛУ

УЧЕШЋЕ УДРУЖЕЊА ЗА ПОМОЋ ДЕЦИ И МЛАДИМА СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ-СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ НА ЂУРЂЕВДАНСКОМ КАРНЕВАЛУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, при храму Светог Василија Великог у Маршићу више од годину дана постоји и ради дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју, који функционише у оквиру Удружења за помоћ деци и младима са сметњама у развоју - Свети Василије Велики.

Наведено Удружење основано и функционише од 29. марта 2017. године и регистровано је у АПР-у.

У жељи да се укључимо и помогнемо деци и породицама деце са сметњама у развоју дошло се на идеју да организујемо бесплатан дневни боравак за децу са сметњама у развоју, и тако преузмемо на себе део одговорности и терета родитеља деце са сметњама у развоју, али и да духовни и друштвени живот поменуте деце подигнемо на виши ниво.

Деца са сметњама у развоју код нас бораве пет дана у недељи, по четири сата дневно, а од 1. јуна почињемо да реализујеми једном месечно и викенд програм, који подразумева боравак у континуитету од четвртка до недеље, са преноћиштем и стручним надзором.

25. марта ове године добили смо од Италијанске хуманитарне организације ОНЛУС из Трстаспецијализовано комби возило за превоз 9 особа плус два места за инвалидска колица марке Форд Трансит Тоурнео, а у току априла месеца проширили смо наше просторне капацитете куповином 33 ара земљишта непосредно поред црквене порте.

Конкретни циљеви Удружења су пружање помоћи деци и младима са сметњама у развоју, као и њиховим породицама, кроз организовање радионица и дневног боравка у просторијама парохијског дома у Маршићу, едукацију, рехабилитациони третман и рекреацију, оспособљавање за што самосталнији живот и рад, подстицање и развој литургијско-духовног живота, и остваривањем других пројеката у циљу подизања квалитета живота и социјалне инклузије.

Са нашим корисницима ради седам стручних радника из области дефектологије, педагогије, психологије, а деца имају обезбеђен превоз од својих домова до боравка и назад, као и оброке.

Ове године у оквиру Ђурђевданских свечаности и дана града Крагујевца, стручни радници и наши корисници су учествовалу у Ђурђевданском карневалу.

протојереј Бојан Димитријевић