СЛАВА ХРАМА СПАЉИВАЊЕ МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ У БАРАЈЕВУ

СЛАВА ХРАМА СПАЉИВАЊЕ МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ У БАРАЈЕВУУ уторак, 10. маја 2018. године, Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву поводом храмовне славе, заједно са умировљеним епископом канадским Господином Георгијем.

Владике је дочекао верни народ са децом. Епископима су саслуживали: протојереји-ставрофори: Милојко Топаловић, Драгомир Убипариповић, Љубиша Смиљковић и Златко Димитријевић, протођакон Иван Гашић и ђакони Зоран Станковић и Зоран Степановић. За певницом су појали студенти богословског факултета из Београда.

После прочитаног јеванђеља владика Јован је одржао беседу. На самом почетку нагласио је да је Васкрсење Христово темељ нашег живота у Цркви. Господ је Васкрсењем потврдио живот вечни. Ми у нашој вери непрестано исповедамо веру у Васкрсење. Тако се држећи неба ми земљом ходамо. Сви ћемо Васкрснути и надамо се вечној заједници са Богом. Свега чега се Христос дотакне не умире него живи вечно. У Васкрсење нас води вера јер без вере нема нам спасења. Сви који су имали вере и у смрт су ишли са песмом и радошћу. Они су се надали благу на небу.

Владика даље наглашава да је живи пример вере у Васкрслог Христа наш Растко - Свети Сава. Он је прво себе просветио па је онда нас просветио. То је чинио зато што је живео вером у Васкрслог Христа. Свети Сава је наш квасац који нас је подигао ка Христу. Он нам је дао топлоту вере. Жртвовао се за нас и показао љубав на делу. То је и нама данас битно да имамо подвига и жртве за другога. Свети Сава је у нас усадио све што је Христово а ми смо позвани да то сачувамо у умножимо. Допринесемо и ми нешто тој правој вери којој је беседио и нама је оставио Свети Сава. Он је наш ослонац који нас и данас води и предводи. То је украс нашег народа у вечности али и нама и нашој деци као прави и истински узор. Светосавски дух нас је одржао кроз векове и он обнавља Духа Светога у нама. Испунимо се светосавским духом, измиримо међусобно и замолимо Светог Саву да нас води и руководи. Треба да покажемо љубав на делу и препознамо Христа у другоме. Тако ће Свети Сава бити са свима нама ако Христос живи у нама и ми живимо са Њим.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На литургији се причестио велики број верног народа и деце из барајевске основне и средње школе. После светог причешћа уследила је литија око светог храма, а епископ Георгије је пререзао славски колач. Затим је уследила трпеза љубави у парохијском дому.

После славског ручка епископ Јован је посетио барајевски храм Преноса моштију светог Николаја где је дао благослов за наставак радова на изради фрескописа, иконостаса и пода у храму.