ЛИТУРГИЈСКА ПРОСЛАВА СЛАВЕ И МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ НИКОЉУ

ЛИТУРГИЈСКА ПРОСЛАВА СЛАВЕ И МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ НИКОЉУУ уторак, 22. маја 2018. године, када наша црква прославља празник Пренос моштију светог оца Николаја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Никољу где је заједно са свештенством, монаштвом и верним народом прославио храмовну славу ове свете обитељи. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протонамесници Дејан Динић, Александар Петровић и Никола Илић, протођакон Иван Гашић, ђакон Урош Костић, као и чтечеви Марко Петровић и Милан Михаиловић.

Епископа су дочекали сви ђаци ОШ “Жарко Томић” из Доње Шаторње. Они су се одазвали позиву вероучитеља протонамесника Николе Илића и са својим предавачима примили свети архијерејски благослов. Несвакидашња радост овог сабрања приређена је чином монашења којим је Владика Јован замонашио искушеницу Драгану Савић. Монахиња Јована тим чином постала је полазник школе духовног живота који је прожет искушењима, одрицањима, али и благодаћу Божијом која се улива у истрајне и смиреношћу позлаћене душе. Шумадијски Архипастир је новој монахињи Јовани, која је постала део сестринства никољске обитељи, очинским саветом пожелео да управо у смирењу и послушности испуни обећања којима се Христу заветовала. Тим путем се достиже и светост, управо она коју је стекао и свети отац Николај мирликијски. Владика Јован је у својој надахнутој беседи посебно истакао оно што је и сам Господ препознао као суштину хришћанског живота, а то је поштовање заповести о љубави према Богу, свим срцем и свом душом својом, и љубави према ближњем као према себи самом. Ко љуби Истину, а Истина је Бог, неће провести живот у лажима овога света. Љубав према Богу и ближњима базирана је на заједници, али не оној коју ћемо ми злоупотребљавати ради личних интереса, већ на заједници којој ћемо целог себе дати и жртвовати ради другог. Свети Николај је Чудотворац који је својим животом угодио Богу, а човечанству дао пример смирења, кротости и добротољубља. “Добро чинимо, да бисмо уздигнутог чела и отворених очију изашли пред лице Божије”, поручио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Чином резања славског колача молитвени део сабрања је приведен крају, а трпезом љубави уприличеној од стране сестара свете обитељи никољске настављено је заједничарење Божијег верног народа рудничког краја.

Урош Костић, ђакон