Одштампајте ову страницу

СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУНа Духовски понедељак 28. маја 2018. године Епископ шумадијски Г. Јован је благоизволео да служи Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу повод храмовне Славе и Литије Града Крагујевца.

Владики Јовану су саслуживали протојереј-ставрофор  др Зоран Крстић, протојереј Милић Марковић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор  Момчило Рајковић, протојереј-ставрофор  Живота Марковић, протојереј-ставрофор  мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор  Милован Антонијевић, протојереј  Драган Брашанац и јереј Дејан Марковић. Саслуживали су протођакони Иван Гашић, Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Стојковић, чтецирали су г-да Марко др Петровић, Марко Нешић, Илија Арсенијевић, Никола Љубисављевић и г. Немања Кнежевић. Литургију је својим појањем улепшао хор младих Саборног храма предвођен протојерејом Драгославом Милованом.

Литургији су присуствовали Градоначелник Града Крагујевца г. Радомир Николић, начелница Шумадијског округа г-ђа Биљана Илић Стошић, представници Војске Србије, Министарства Унутрашњих послова, градских служби, као и ученици Основних и Средњих школа у Крагујевцу. Ученике Политехничке школе предводили су вероучитељи г-да Марко Вуксановић и Марко Гаљак, Прве Техничке школе г. Борко Богићевић и ОШ Ђура Јакшић који су са својим директором г. Ђорђем Божовићем и вероучитељем г. Миодрагом Крстићем присуствовали Светој Литургији.

Благословом Његовог Преосвештенства вернима се обратио Ректор крагујевачке богословије Св. Јован Златоусти Зоран Крстић рекавши да је историјски значај Цркве кнеза Милоша у Крагујевцу велики, зато што су се у њој и у порти крај ње готово кроз читав XIX век одвијали догађаји који су од прворазредног значаја за судбину српског народа. Порта Милошеве Цркве била је место где су одржаване седнице првих наших скупштина. Ту је заправо започео скупштински живот у тек ослобођеној Србији. Зато није чудо што је ова велелепна грађевина посвећена Светој Тројици. Све што су Срби чинили, чинили су у Име Свете Тројице. У Име Оца и Сина и Светога Духа. Све што се дешава у Цркви, дешава се Духом Светим са тачно одређеним циљем, а не без циља. Циљ о окоме говоримо је заправо визија. Славећи на празнике дела Господња, ми славимо визију Господа , од куда и ка каквој будућности се крећемо. Овим говоримо о два услова за улазак у Цркву: о вери и о покајању. Најстарије исповедање вере је исповедање ап. Томе, које гласи: Господ мој и Бог мој! Суштина је да је Господ Исус Христос Месија и Спаситељ. То не можемо рећи без Духа Светога. Ко није спреман да прослави Исуса Христа као Спаситеља и Сина Божијег, далеко је од Духа Светога, јер је Он осовина нашег живота и људске историје. Чини се да смо Истину данас повукли у своју неку личну сферу, али ми хришћани морамо говорити о свеопштој истини објављеној Духом Светим, била је поука др Зорана Крстића.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије „Светог Јована Златоуста“

Након причешћа верних, Владика Јован је са славаром г. Звонком Марковићем и његовим домом преломио Славски Колач. Послужење за све верне је било приређено у парохијском дому и порти Старе Цркве Крагујевачке. У поподневним часовима је одржана Литија Града Крагујевца на челу са Преосвећеним Владиком Јованом и Градоначелником Радомиром Николићем.

протођакон Мирослав Василијевић