ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ЗАГОРИЦИ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ЗАГОРИЦИУ суботу, 14. јула 2018. године, када наша Света Црква прославља Свете бесребренике и чудотворце Козму и Дамјана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Загорици код Тополе. Његовом Преосвештенству саслуживали су: aрхијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Милан Савић и ђакони Урош Костић, Милош Павић и Стеван Илић. За лепо појање побринула се хоровођа Марија Ракоњац и свештеници из опленачког намесништва.

У беседи Владика је истакао да су Свети Козма и Дамјан били лекари који су вером у Бога добили дар да исцељују људе, па сходно томе нису ништа друго тражили за узврат од оних које су лечили, до само да и они верују у Господа нашега Исуса Христа који је једини исцелитељ свих болести и патњи људских. Време у којем су живели Свети Козма и Дамјан било је опасно и тешко за хришћане, јер сваки онај који је исповедио да верује у Христа сам себе је осудио на највеће муке, а најчешће и на најгору смрт. Тадашњи незнабожни римски цар Карин тражио је од Светих лекара да се одрекну Христа и да принесу жртву идолима. Међутим, они не само што се нису одрекли Христа већ су саветовали самога цара да и он поверује у Бога који није створен него је сам Створитељ свега. Разјарени цар је наредио да Свети лекари буду мучени до смрти. Тако су ови дивни светитељи Божији мученички пострадали за Христа који их је прославио славом непролазном у Царству Божијем.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије трудом јереја Николе Симића и његових парохијана уприличена је трпеза љубави у парохијској сали.

Потом је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован посетио и пресекао славски колач у удружењу „ Загрљај“ у Тополи која се брине о деци са посебним потребама. Тамо су га дочекали директорка те установе госпођа Славица Павловић, председник општине Топола господин Драган Живановић, председник скупштине и народни посланик господин Драган Јовановић и протонамесник Александар Петровић. Преосвећени владика се захвалио домаћинима на позиву и истакао да су труд и жртва који они подносе за децу у тој установи велики пред Богом.

Ђакон Стеван Илић