СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНАУ четвртак 9. августа 2018. године, на дан Светог Пантелејмона и Светог Климента, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову.

Његовом Преосвештенству су саслуживали; протојереј Горан Ђерковић, протојереј Дејан Марковић, протонамесник Александар Јовановић, протонамесник Петар Бранковић, новорукоположени јереј Борис Милосављевић, протођакон Мирослав Василијевић, ђакони Милош Павић и Недељко Дикић. За певницом су певали “Србски православни појци”.

После прочитаног Јеванђеља Епископ Јован је у беседи између осталог рекао: “Сретна Вам слава драга браћо и сестре, данас у Светом Пантелејмону служимо Божанствену Литургију. Служимо Литургију којом прослављамо Бога живога, Бога вечнога, те прослављамо и Светог Пантелејмона коме је и овај храм посвећен, али прослављамо и нас, јер све оно, браћо и сестре, што је прослављено од Бога, то је прослављено. Све оно што је благословено од Бога, то је благословено. Само човек треба да буде свестан прослављања Бога. Да буде свестан како је то дивно Свето и узвишено, славити и прослављати Бога. Онај који верује у Бога тај га и прославља. Али каквом вером верује? Вером Јеванђелском, јаком, тврдом, како каже Господ Христос у Јеванђељу. Вером можемо и горе премештати. Како се још прославља Бог браћо и сестре? Прославља се Бог у љубави. Све што Бог чини према нама, то чини из љубави. Заиста нема веће неблагодарности човекове него кад не уме да осети љубав Божију и да на љубав узврати љубављу. Нас је Бог, браћо и сестре, послао у овај свет да се ми спасавамо, да овде започнемо спасење које треба да остваримо у оном вечном и непролазном животу. Ако човек не започне да остварује спасење овде, неће га нигде стећи. Ако овде човек не научи шта је Бог, шта је Црква, шта је светиња, шта је Литургија, он неће никада и нигде научити па ни на небу браћо и сестре. Зато што такав човек није сместио Бога у себе у своје срце, него је сместио свој его. У тој његовој себичности нема места за Бога. Али има нажалост за оног другога који је против Бога и против човека. Данас управо славимо Светог човека који је заиста био сав у љубави Божијој и зато је њега љубав Божија сва обасјавала и обасипала, прослављамо човека са много дарова од Бога. Али те дарове Свети Пантелејмон није закопао, напротив, он их је умножавао”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На позив: “Са страхом Божијим и вером приступите”, Светом Причешћу су приступили многи верни.

У току Свете Архијерејске Литургије Епископ шумадијски Г. Јован, рукоположио је у чин јереја Бориса Милосављевића поучивши га како да носи крст свештенства и тражећи поред речи пре свега дела, да дела говоре о њему и његовом труду и раду.

Владика Јован је пререзао славски колач и честитао славу колачарима, породици Суботић и верном народу.

Након Свете Литургије освештао је новоизграђену чесму и икону постављену на чесми. Епископ Јован је доделио грамате захвалности за господина Драгана Симовића из Крагујевца, господина Миленка Марјановића из Кнића, господина Радослава Николића из Крагујевца.

Припремљен је културно уметнички програм, у коме су наступили велики уметници; господин Бора Дугић са својим оркестром “Ветрови Балкана”, господин Бобан Продановић, културно уметничко друштво “Дукати”.

Старањем братства овог светог храма, након Свете Литургије приређена је Трпеза љубави.

Недељко Дикић, ђакон