ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН У ДВАНАЕСТИ ПОНЕДЕЉАК ПО ДУХОВИМА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН У ДВАНАЕСТИ ПОНЕДЕЉАК ПО ДУХОВИМА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУПреосвећени владика Јован служио је свету архијерејску литургију у храму Светог Саве, на дан светог Евдокима и предпразништво проналаска часног Крста Господњег. Његовом Преосвештенству су саслуживали оци: протојереј-ставрофор Зоран Крстић, протонамесник Бранислав Матић, ђакон Александар Ђорђевић и ђакон Марко Арсенић.

На литургији је читан одељак Светога Писма о позиву Христовом да дођу ка Њему сви који су уморни и натоварени. Владика је верном народу протумачио речи Господње говорећи да нам данашње Јеванђеље говори да Бог Отац открива Сина, а Бог Син открива Оца. Није Христос предао као Син, него као јединосуштном Сину. Пошто је Бог Отац предао Сину све и да суди свету, онда наш Господ Христос каже да дођу ка Њему сви који су уморни и натоварени. Ето нам важне утехе. Уморни и натоварени су они уморни од пакости и од мржње. То је оно што човека највише духовно замара. Толико замара, да човек нема снаге ни воље да се моли. То је већи умор него физички. Можемо се одморити једино у Богу и по Богу. Бог је узео грехе наше. Опраштање грехова је једино у Цркви и кроз Цркву. Јарам Христов је уствари Његово Јеванђеље. Ми можемо да се изговарамо како не можео да испунимо Јеванђеље. Може се тежити и желети да се испуни. Када човек има жељу и вољу да живи са Богом и по Богу онда Бог даје снаге и моћи да спознамо шта је врлина а шта грех. Када човек има у себи Духа Светога он има и ове плодове Духа: веру, наду, дуготрпљење, и кротост. Без Духа Светога дух човеков се расипа и распада. Ми смо отишли у небиће када је човек сагрешио. Свако наше одлажење од Бога, је губљење светог назначења Синовства. Духом Светим ћемо и мислити и чинити. Овим речима нам Апостол каже да смо хришћани тек онда ако Духом Светим живимо. Тада у духу и телу нашем неће бити места ни за какво зло. Дух Свети чисти, и Њиме се чистимо. Духом Светим спознајемо оно што не можемо спознати нашим разумом. Дух Свети оживљава. Сваки грех је нека врста мртвила. Нека нам Господ помогне а помоћиће ако прихватимо ове Његове речи. Бог одмара, хришћански живот одмара.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршеној литургији Преосвећени је благословио верни народ уочи почетка Госпојинског поста.

ђакон Александар Ђорђевић

View the embedded image gallery online at:
http://www.eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item/5508-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId43f0bed3cb