Одштампајте ову страницу

СВЕТО ПРЕОБРАЖЕЊЕ ХРИСТОВО У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ

СВЕТО ПРЕОБРАЖЕЊЕ ХРИСТОВО У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУНа гори си се преобразио, и колико су могли да поднесу ученици видели су божанску Твоју славу, Христе Боже,
да када су Те видели распетог, разумели су Твоје вољно страдање и свету су проповедали да си заиста Очева Светлост.

Наша Света Црква прославила је у недељу, 6. (19.) августа, Преображење Господа и Спаса нашега Исуса Христа. Како овај празник пада у току Госпојинског поста, верни народ је постом и молитвом је дочекао свети празник.

У храму Светог Саве на Аеродрому је свету литургију служио: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Бранислав Матић, јереј Иван Антонијевић, ђакон Александар Ђорђевић.

Нашем братству је саслуживао и гост из дијаспоре јереј Филип Милуновић из Беча.

Верни народ је испунио храм трудећи се да кроз богослужбене симболе и речи проникне у тајну самога празника Преображења Христовога. По прочитаном Јеванђељу по Матеју, беседио је отац Бранислав, који је истакао да је овај празник врхунац пројаве Христовога Божанства светим апостолима. Преображење Господње се јавља као икона будуће славе нас хришћана, нашег учествовања у самоме Богу. Показује и доказује да ми можемо постати богови по благодати. Стога није ни чудо да су се велики богословски спорови у нашој Православној Цркви завршили управо спором о енергијама Божанским, за који је везан овај Свети Празник. Православна Црква је бранила могућност да је човек створен и отворен за самога Бога, за причешће Његовим Божанским енергијама. И шта се то догодило на светој гори Таворској? То је Царство Божије у сили. Због тога је и Христос рекао: "Има међу вама оних који неће окусити смрти док не виде Царство Божије како долази у сили и слави".

На крају свете литургије, освећено је грожђе, онако како налажу древни устави наше Цркве.