Одштампајте ову страницу

ЕПИСКОП ЈОВАН: „СВЕТО ПИСМО ЈЕ НЕПРЕСУШНА РИЗНИЦА ИСТИНЕ КОЈА НАМ ДАЈЕ ОДГОВОРЕ НА СВА ПИТАЊА“

ЕПИСКОП ЈОВАН: „СВЕТО ПИСМО ЈЕ НЕПРЕСУШНА РИЗНИЦА ИСТИНЕ КОЈА НАМ ДАЈЕ ОДГОВОРЕ НА СВА ПИТАЊА“Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован принео је бескрвну Жртву у храму светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница 22. августа, када наша Света Саборна и Апостолска Црква молитвено прославља апостола Матију. Преосвећеном владици су саслуживали јереј Милош Ђурић, парох бреснички и ђакон Немања Стојковић.

Након прочитаног Јеванђеља, владика Јован се обратио свештенству и окупљеним верницима беседом у којој је нагласио значај Јеванђеља и Светог Писма  у животу сваког хришћанина. „Јеванђеље је најрадостнија вест која је дата човеку. Вест која људима објављује архангел Гаврило у тренутку готово потпуног ослабљења вере код Израиља. Вест да је Господ дошао и да ће спасити свет. Заједно са осталим Светим Књигама, Јеванђеље сачињава Свето Писмо које је Књига над књигама. Књига коју није човек саставио, већ нам је Бог објавио. И читаво човечанство не може поставити толико питања колико се одговора може наћи у Светом Писму.“, нагласио је владика Јован. Светом Писму, по речима нашег Епископа, треба приступати са смирењем, молитвом и поштвовањем. Једино ако на тај начин читамо Свето Писмо, уважавајући постулате тумачења Јеванђеља које су поставили Црква и Свети Оци, нама је читање Светог Писма на корист. У свакој речи Светог Писма садржана је по једна кап истене, и скави човек усвојијвши те капи истине улази у један безобални океан Истине, а та Истина је нико други до сам Христос.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Причешћа Светим Тајнама, владика Јован је благословио окупљени народ у храму светог Јоаникија.

Кратко Житије светог Апостола Матије:

Родом из Витлејема, од племена Јудина. Учио се код св. Симеона Богопримца у Јерусалиму. Када Господ изађе на проповед о царству Божјем, тада се и Матија придружи онима, који љубљаху Господа, јер Га и сам он свим срцем љубљаше, с насладом речи Његове слушаше и дела Његова гледаше. У почетку беше Матија прибројан у Седамдесет мањих ученика Христових, но по Васкресењу Господа, пошто место Јуде издајника би упражњено, апостоли коцком изабраше овога Матију на место Јудино за једнога од Дванаест великих апостола (Дела Ап. 1, 23). Примивши Духа Светога о Педесетници Матија пође на проповед Јеванђеља, и проповедаше најпре у Јудеји, по том у Етиопији, где велике муке претрпе Христа ради. Држи се, да је проповедао и по Македонији, где га хтедоше ослепити, но он поста невидљив за своје мучитеље, и тако избеже опасност. Будући у тамници Господ му се јави, и укрепи га, и ослободи. Најзад се поново врати на посао у Јудеју. Ту буде оптужен и на суд изведен пред првосвештеника Анана, пред којим он неустрашиво сведочаше о Христу. Анан, онај исти Анан који пре тога уби апостола Јакова, осуди и Матију на смрт. Тадаизведоше св. Матију и убише камењем, а по том секиром одсекоше му главу (ово беше римски начин убијања осуђених, а лицемери Јевреји применише тај начин над мртвим човеком, да би показали Римљанима, као да је убијени био и противник римски). Тако сконча овај велики апостол Христов и усели се у радост вечну Господа свога.

Тропар (глас 3):

Апостоле Свети Матеју, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.